ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Български град се е казвал Ески Джумая. Кой е според вас?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:37 / 28.03.2024Коментари (0)4190
©
През далечната 1573 година за пръв път се споменава името, което днес носи град Търговище. В тази статия ще ви представим една интересна легенда, свързана с произхода на това наименование, както и ще ви запознаем по-задълбочено с историята на този впечатляващ български град.

Легендата за Ески Джумая

Легендата ни пренася към времена, когато на това място е живял известен с мъдростта и лечебните си способности Ескиджи баба - изключителен лечител. Всеки петък, хора от различни краища се събирали при него, търсейки изцеление и помощ. С течение на времето, тези срещи дали началото на голям пазар, който постепенно се превърнал в традиция. Оттук произлиза и името "Ески Джумая", което в буквален превод означава "стар пазар", като в турски език думата "джума" означава "петък".

Историята на град Търговище

Ако трябва да погледнем историята на Търговище, трябва да се върнем назад около 5000 години преди Христа. Това се пада в медно-каменната епоха. Открити са доказателства за тракийско, римско и ранно-византийско присъствие в района.

Мисионис

На около 7 км от съвременния град Търговище, се намират развалините на древния античен град Мисионис. С времето той придобива значителна роля дори и за България, като играе служи за защита на средновековните столици Плиска и Преслав, и по-късно - Търново. Арабският пътешественик Ал Идриси описва Мисионис през XII век като стар и гъстонаселен град, известен с търговията си. Съдбата на града в последващите години е неясна, но се предполага, че е бил разрушен по време на османските завоевания през XIV век.

Ески Джумая

В периода на Османската империя, ново селище възниква на мястото на Мисионис, наследявайки неговите функции. Първоначално e населено главно с турци, с времето градът започва да привлича и българи от околните селища, особено след Руско-турските войни в края на XVII и началото на XVIII век. Градът се прочува с Ескиджумайския панаир, който става притегателно място за търговци от цяла Европа, Африка и Азия. Благодарение на търговията, градът претърпява развитие, като тук се открива едно от първите светски училища. Малко познат факт е, че дори великият Петко Славейков е бил учител в града. Стопанският подем на селището е видим. Доказателство за това е старият квартал Вароша с неговите характерни възрожденски къщи.

Клането в Ески Джумая 1878

За съжаление, градът става известен с поредица от трагични събития през януари 1878 г. На 27 януари, приближаващата руска армия води до изтегляне на значителна част от турските сили и местното турско население от граа. Те се присъединяват към големия турски гарнизон в Шумен. Въпреки това, останалите в града черкези се организират и започват нападения срещу местните българи. Най-ожесточените сражения се разгарят в българския квартал Вароша, където отбраната е организирана от хаджи Илия Марков. В отговор на тези нападения, руската армия изпраща специален отряд под ръководството на капитан Карганов, който успява да прекрати клането над българите. На 29 януари градът е освободен, а заловените извършители на атаките са осъдени на смърт от временното руско военно командване.

Търговище

Градът приема своето сегашно име през 1934 година, когато е взето решение старото му турско име Ески Джумая да бъде заменено с българския му еквивалент. Въвеждането на името Търговище отразява историята на града като център на търговията, пише actualno.com. Приема се, че по този начин се запазва и традицията на града да бъде център на търговията в региона.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: