ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:21 / 17.04.2024Коментари (0)1488
©
Българският доктор на науките Хамидин Моктар Кан е кандидат за президент на Мавритания, съобщи здравният сайт на българите в Австрия Sanus et Salvus, цитиран от БТА. 

Хамидин Моктар Кан е роден в Мавритания. Завършва висше икономическо образование в София в Университета за национално и световно стопанство по специалността "Икономика на тежката промишленост".

Четири години по-късно - през 1987 г., защитава и получава докторска степен по икономика с разработката си "Използване на вторичните ресурси". Младият докторант се завръща в родината си през 1988 г. Кандидатства и е назначен като съветник в Министерството на туризма, занаятите и условия на жените.

През 1989 г. в Мавритания започва война и заминава за Франция. "Военна хунта завзе властта и започна безразборни убийства, за да наложи властта си. Започнаха да колят много мавританци. Моите братя в Мавритания имаха големи проблеми и се страхуваха за живота си. Аз също", споделя Хамидин Моктар Кан.

Живота си във Франция той описва така: "Българското висше образование и докторантурата ми дадоха възможност да стана преподавател във висши учебни заведения. Преподавах стратегии на мултинационалните компании на докторанти. Работих и в изследователски институти. Бях консултант по икономически и демографски въпроси, както и по минно дело в Африка. Част от работата ми беше да изработвам прогнози за развитието на Африка. И досега съм във връзка с големи медии от Франция, които търсят моите знания по въпросите, свързани с развитието на нашия континент."

Хамидин Моктар Кан разказва и за природните дадености и социалното положение в родната Мавритания: "От много години искам да помогна на моята страна да се спаси от тежкото си наследство. Противоречието е очевидно. Мавритания е една от най-богатите на природни ресурси страни в Африка. Но бедност - много. Нищо не е направено от 63 години. Всички финансови резерви са похарчени, корупцията е голяма, няма инфраструктура". 

"А какво имаме? Имаме 700 километра брегова линия, имаме толкова много риба, че сме №1 по риболов в Африка. Имаме огромни находища от желязна руда, уранова руда, медна руда, полиметални руди, които съдържат и злато. Годишният експорт на руди е 12 млн. тона. Но нямаме металургия, нямаме дори флотационни предприятия за първична обработка на рудата. В Мавритания има находища на нефт и газ, като газовите ни полета са едни от най-големите в света."

Моктар Кан отбелязва, че като кандидат за президент не може да не си задава въпроса, "като сме толкова богати на природни богатства, защо сме сред най-бедните страни дори в Африка?"

Той смята да финансира идеите си за икономическото развитие на своята страна, без да тегли кредити от международни финансови институции и банки. Неговият отговор на въпроса как ще финансира икономическото израстване на Мавритания е еднозначен: "с мавританските суровини".

Хамидин Моктар Кан е категоричен, че един народ не трябва да забравя миналото си. Затова първият указ, който ще издаде, ако стане президент на Мавритания, е свързан с убийствата в близкото миналото на африканската страна. "Ще отделя средства от бюджета, за да могат хората, които са загубили своите мъже и деца, да живеят нормално".

"Колкото до съдбата на генералите и полковниците, които нареждаха убийствата - с тях ще постъпим така, както в Южноафриканската република решиха въпроса с апартейда. Ще поискаме да признаят деянията си, без да влизат в затвора. И да, можем да ги извиним, но няма никога да го забравим. Искам да го запишем в историята на Мавритания, която ще учат учениците - от тази до тази година в страната ни имаше големи погроми."

Като президент българският докторант иска да направи Министерството на труда едно от най-големите в Мавритания. "Ще искаме чуждестранни специалисти да дойдат в Мавритания, за да ни съветват как да изграждаме нашата инфраструктура. Ще каня специалисти и от България, защото виждам колко е напреднала икономиката на страната, в която съм завършил своето образование", заключи кандидат-президентът на Мавритания.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: