ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българска оръжейна асоциация: Не можем да забраним продажбата на въздушни пушки и пистолети
Автор: Харитина Агопян 09:38 / 16.04.2024Коментари (0)1472
©
Инцидентът с детето, простреляно в главата от въздушна пушка, е плод на немарливост. Това не означава, че трябва да се забрани изобщо притежаването на въздушни пушки и пистолети. Това каза Иван Савов, председател на Българската оръжейна асоциация, в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус".

“Не смятам, че инцидентите с въздушна пушка са зачестили. Покрай професията и хобито ми следя подобни новини. Имаме два инцидента в рамките на три дни, но те са много неприятни.Случаят с момчето, което оперираха вчера, простреляно с въздушно оръжие от друго дете при игра, е свързан с немарливост. По-голямото момче опитва да изтръгне пушката от ръцете на малкото и по невнимание натиска спусъка. Вината е на възрастния, който притежава пушката и е оставил децата да играят с нея", категоричен е Савов.

Всеки ден хора страдат от пътно-транспортни произшествия, но трябва да ли забраним шофирането, попита риторично Савов.

“Стрелбите по гарги и хора са хулиганство и в Наказателния кодекс има текст, по който провинилите се да бъдат съдени. Въпросът е да се прилага законодателството достатъчно добре, нужно е огласяване от медиите, не забрана на пневматичните оръжия", е мнението на Иван Савов.

“Пневматичните пушки не са огнестрелни оръжия по смисъла на закона. Те могат да се купуват свободно. В някои държави съществува регистрационен режим - уведомяване на полицията от собственика, че притежава такова нещо. България е от тези държави. Всеки пневматичен пистолет или пушка се обявява в служба КОС, но само пушки и пистолети над определена енергия - над 7 джаула", поясни Савов.

“Хората притежават такива изделия, защото е много по- лесно да си купиш такова изделие, отколкото да кандидатстваш за бойно оръжие. Въпреки инцидентите е много по-безопасно да стреляте с такова оръжие, отколкото с огнестрелно", категоричен е председателят на Българската оръжейна асоциация.

“Ако отидете в голям детски магазин, ще видите, че вътре се продават прашки по 4 лв. С такова нещо и объл камък можете да постигнете същия резултат, както и въздушна пушка. Аз имам регистрирана въздушна пушка. С въздушната си пушка мога да поразя човек на 300 м разстояние, а огнестрелен пистолет поразява на до 315 м. Няма как да забраним

притежаването на оръжие, трябва да акцентираме върху личната отговорност", каза още Савов.

“Критерий за придобиването на въздушна пушка е свързан с преценката на търговеца на тези изделия. Законово няма как да се регулира напълно пазара на този вид изделия, защото те не се характеризират като оръжия и чисто търговски не можем да рестриктираме продажбата им, както при огнестрелните оръжия", уточни председателят на БОА.

“Има въздушни пушки, произведени като копия на бойни аналози. Човек, държащ такова нещо, ходещ по улицата, може да предизвика ответна реакция от притежател на бойно оръжие и да бъде убит. Проблеми съществуват, но идеята на законодателя в цяла Европа е тези изделия да не бъдат рестриктивно ограничени като продажба. Те се използват за тренировки, при стрелба за удоволствие. Много стрелци тренират с тях, вместо с бойно оръжие. Нужна е сериозна дискусия между МВР, Министерство на здравеопазването и да се прецени как на лица, склонни към агресия или регистрирани като психично неустойчиви, да не се продават такива изделия. Това обаче изисква много сериозна организация и е много сложен процес. Интересът на децата към въздушните оръжия се засилва към 15-годишна възраст. Те трябва да знаят, че не се играе с пневматична пушка и пистолет, докато са заредени със сачми", предупреди събеседникът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кауфланд
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: