България има висок икономически растеж и намаляваща инфлация, заяви Сергей Станишев

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
11:42 / 26.07.2008
2046
България се намира в добър инвестиционен климат, каза вчера от парламентарната трибуна министър-председателят Сергей Станишев. В парламента се разгледаха два проекта за решение за общата политика на правителството за противодействие на скока на цените, компенсиране на обезценяването на доходите и косвено регулиране на ценовите равнища. България има висок икономически растеж и намаляваща инфлация за разлика от други страни в еврозоната. България заедно с Ирландия регистрира и нарастване на индустриалното производство през месец май. Станишев припомни, че за три години правителството е привлякло рекорден брой чуждестранни инвестиции. Над 15 млрд. евро е тяхната сума за последните три години. Това оказва положително влияние върху развитието на икономиката и ръста на доходите. От там пък се търсят по-скъпи продукти. "За трета поредна година икономическият растеж е над 6%. Безработицата спадна на безпрецедентно ниски нива от 6%. Държавният дълг спадна", посочи министър-председателят.

Присъединяването на България към ЕС води до по-високи критерии, което изисква повече инвестиции от производителите, за да се отговори на европейските изисквания за качество. В крайна сметка това повишава качеството на продуктите. Важно е да се разбере, че БНБ има инструмент за ограничаване на инфлационните процес чрез контрол върху задължителните резерви на търговските банки. Когато една страна е малка, и когато оперира при фиксиран валутен курс, външните негативни фактори се пренасят много по-бързо и с много по-голям ефект", обясни премиерът. По думите на Станишев правителството води прагматигна политика, като включва и социалната политика като част от икономическата.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Повече от 40 минути реанимирали 5-годишното дете
Черно море е застрашено заради проект?
Бизнесмен: Положението е отчайващо, държавата е абдикирала
Започна спешна проверка заради смъртта на 5-годишното дете
Въпроси по Кампания 2024: Очакват ли се закъснели плащания, които...
Шофьор слезе от колата и намери смъртта си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).