ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българинът купува имоти без посредник - за предпочитане са директните сделки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:30 / 26.03.2022Коментари (0)4512
© IStock
75 процента от хората, когато излизат да търсят имот на пазара, искат да работят с брокер. На практика обаче едва около 35 на сто купуват по този начин. Иначе казано, отчайват се от услугата и си купуват сами, каза за БТА Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти“ (НСНИ).

Затова според сдружението в България има нужда от регулация на посредническите услуги с недвижими имоти.

Организацията вече е подготвила проектозакон, който предстои да бъде представен за широко обществено обсъждане. Качеството на брокерските услуги у нас в момента е много различно, допълни Ганев. Той представи проучване на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти, чийто член е НСНИ, което показва, че в 65 процента от страните от ЕС има регулация на професията. В част от останалите държави има наченки на постановяването на някакви правила. В България обаче няма абсолютно никаква регулация, допълни Ганев.

Според него един професионален брокер би трябвало да има познания поне в 15 области. "Не може просто да свържеш двете страни и да искаш да ти се платят 3 процента от стойността на сделката, това е посредничество, а не брокерство“, посочи експертът. Според него това е и причината много потребители у нас да са недоволни от услугата, която получават. Воденето на оглед и свързването на двете страни не струва 3 процента, зад тях стои пакет от много услуги, каза Ганев. И допълни, че в компанията, която ръководи, пакетът включва около 40 услуги.

Подготвеният от НСНИ проектозакон е за посредническите услуги при сделките с недвижими имоти, обясни експертът. По думите му в него се залага минимално качество на услугата. За да бъде постигнато това обаче, брокерите трябва да имат компетенции и знания, каза Ганев. Според него, за да се водят сделки за много пари и да се представляват клиентите пред различните институции, е нужно поне средно образование със завършени курсове в лицензирана организация. Всеки, който има висше образование по икономика, право, архитектура, инженерни науки, може да влиза директно в професията, каза още той и допълни, че проектозаконът предвижда да бъде създаден регистър на брокерите, както и на компаниите, които ги наемат.

Освен това проектът предвижда да бъде изработен Етичен кодекс, посочи председателят на НСНИ. Той уточни, че и сега организацията има такъв кодекс, само че в нея членуват 300 компании, а на пазара има още стотици, които не са подвластни на правилата. Идеята е Етичният кодекс да създаде условия да бъдат запазени както интересите на потребителите, така и конкуренцията на пазара. Който не го спазва, ще бъде наказван, включително и с изключване от бизнеса за определен период от време, уточни Ганев.

По думите му  ще бъде създадена и камара, по аналогия със сродните браншове. Тъй като е видно, че този модел работи, ще се възползваме от него, обясни Ганев. И уточни, че обучението на брокерите ще става извън камарата, но изпитът им, за да влязат в професията, ще е от нейни представители.

В проектозакона са заложени и минимални изисквания за предоставяните услуги на клиентите, допълни Ганев. Според него не е нужно да се налагат огромни изисквания, тъй като самата конкуренция на пазара ще даде възможност за създаването на различни модели – който предлага по-малко услуги, ще взема по-малък процент от сделките и обратното.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: