"Булгаргаз" прогнозира с близо 20% по-скъпо синьо гориво от 1 октомври

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
10:50 / 13.08.2011
3273
"Булгаргаз" прогнозира поскъпване на природния газ с 19,98 на сто за четвъртото тримесечие на годината до 668,57 лв./1000 куб.м. Компанията е задължена в едномесечен срок преди да подаде заявление в ДКЕВР за корекция на цената за съответното тримесечие да оповести намеренията си. Ако газът поскъпне, то ще се стигне и до повишение на цените на топлинната енергия, смята енергийният експерт Атанас Тасев.

Газовият доставчик аргументира прогнозата си с високите цени на алтернативните на природния газ петролни продукти през последните месеци, курса на лева спрямо щатския долар и увеличения внос на природен газ през четвъртото тримесечие на 2011-а. От "Булгаргаз" отбелязват, че в обявената цена не се включва недовзет от предходни периоди приход.

Шефът на дружеството Димитър Гогов подчерта, че става въпрос за прогноза, а истинското предложение ще бъде депозирано след 30 дни, както е по закон. "За тези 30 дни да се надяваме, че ще настъпят обстоятелства, които биха могли да ни позволят реалното заявление да е с параметри, които са по-добри от това, което прогнозираме", каза още Гогов. Той бе категоричен, че при всички положения ще има увеличение.

Ако газът поскъпне, ще се плаща повече за отопление през идващата зима, заяви енергийният експерт Атанас Тасев. По думите му формулата е много проста: около 70 на сто от себестойността на топлинната енергия е за сметка на природния газ. "Така че като вземете тези 20 процента - 7Х2 - с 14 процента трябва да се увеличи цената на топлоенергията. Няма спасение. Регулаторът ще се помъчи, помъчи ще намали мъничко, но не много, това е", каза Тасев.

Той припомни, че цените на газа дълго време се задължаха и прогнозира, че нямаме особени шансове да посрещнем зимата без поскъпване на топлинната енергия.

Източник: Дарик


Виж коментарите (17)
Още новини от Национални новини:
Младеж търси работа по морето: За по-малко от 2000 не почвам!
НАП прибра 1,5 млрд. лева от длъжници
Кампания 2024: Опис заменя представянето на фактури за купените с...
Пристигнаха първите модерни вагони
Шефът на БНБ предупреди: Има потенциален риск, свързан с ипотечно...
Дебора за скандалния си арест: Даже не мога да повярвам, че съм б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).