"Брекзит" може да коства на България милиони евро

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:11 / 29.04.2017
2357
Начало на Brexit. Лидерите на Европейския съюз се събират, за да стартират процедурата по напускането на Великобритания. В Брюксел пристигна и президентът Румен Радев. Brexit може да струва на България десетки милиони евро.

Какви са претенциите на Европа и как ще отговори на британските искания - това ще дискутират 27-те европейски лидери, които днес ще обявят принципите, по които ще преговарят.

Основното искане на Европа е Лондон да уважи финасовите си ангажименти към ЕС и да продължи да плаща членския си внос до напускането си, което ще се случи най-рано през март 2019-а година.

Разбира се, Лондон ще търси вратички, тъй като сметката ще е доста солена и се изчислява в десетки милиарди евро. Затова и преговорите няма да са леки. Не по-малко важно е и дали гражданите на Европа ще запазят статута си в Кралството и какво е бъдещето на работещите и учещи там европейци.

Официалният брой на българите във Великобритания е 65 000. България е разработила различни сценарии според изхода на преговорите, тъй като Brexit ще ни засегне финансово. Той ще доведе до намаляване на европейските помощи и до увеличаване на членските вноски. Един от най-оптимистичните варианти е Brexit да струва на България около 4-5 милиона евро, а най-песимистичният - около 50 милиона отгоре.

А най-тънката част по преговорите за напускането на Велкобритания ще се води по време на нашето председателство само след няколко месеца. Тогава България ще участва и в преговарящия екип на Мишел Барние, който води преговорите от страна на Европа.

Източник: Нова тв


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).