ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Борят до полунощ църковния устав
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:38 / 07.10.2008Коментари (0)1055
© Plovdiv24.bg
Как да се управлява родната православна църква и как да се прекрои нейният устав. Над тази тежка задача ще умуват 180 делегати, които се събраха в Рилския манастир. Втората сесия на VI църковно-народен събор бе открита от патриарх Максим и ще продължи до 11 октомври. Повечето участници дойдоха още в неделя вечер и бяха неприятно изненадани от падналия обилен сняг. В светата обител обаче веднага пуснаха парното.
Иначе още от събота товарни бусове заредиха догоре манастирските складове с подбрани храни и напитки. В т. нар. малка монашеска трапезария над игуменарницата ще се хранят патриархът, митрополитите и епископите, а в голямата (празнична) трапезария и нарочно пригодени за това други зали ще се подкрепват редовите делегати - свещеници и миряни.

Персоналът в манастира е подготвен и много подробно инструктиран как да обслужва над стотината гости, някои от които са доста капризни, споделиха служителите. В манастирските покои ще отседнат само патриархът и владиците. Както и по време на първата сесия през май, останалите участници ще бъдат настанени в близкия хотел "Царев връх", който обителта си възвърнала наскоро от ръцете на ловки бизнесмени срещу 2 млн. лева. Ролята на домакин в хотела е поверена на Великотърновския митрополит Григорий.

Участниците в събора разполагат с над 200 страници документация. На предишната сесия до текста на стария устав на БПЦ бяха приложени и предложените промени, разположени в две успоредни колони. Сега колоните вече са три, добавени са вариантите, пратени от отделните епархии. 
През май съборът успя да гласува само 33 члена от проектоустава на БПЦ. Затова бе решено през лятото делегатите по епархии да обсъдят документа и да изпратят до главния секретар на Светия синод своите идеи за промени. След това избраната на събора комисия под председателството на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и в състав митрополитите: Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай), трябваше да обсъди заедно със специалисти юристи предложенията от епархиите и да отсее приемливите. На някои им е харесал напълно проекта на синода и затова не са настоявали за промени. Свои предложения по проектоустава са изпратили следните епархии: Софийска, Варненска и Великопреславска, Видинска, Врачанска, Ловчанска, Неврокопска, Русенска, Сливенска, митрополията на САЩ, Канада и Австралия и българската епархия за Западна и Средна Европа. Юристите коментират, че най-изчерпателна работа по проектоустава е направена в Неврокопската епархия.

Архиерейската комисия се събра в Троянския манастир още на 17 септември. Въпреки усилената работа членовете й не успяха да пресеят всички предложения и да направят пълен консолидиран тест на проектоустава. Сега за делегатите остава да съгласуват още 265 члена.
 
Мнозина се съмняват, че това ще стане и на втората сесия на събора. "Май ще станем постоянно действащ орган като Народното събрание", шегуваха се някои от делегатите. "Ако трябва, ще заседаваме до среднощ, но трябва да си свършим работа", заканваха се обаче други.


Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: