Борисов обсъди с Меркел, Орбан и Вучич мигрантската криза по телефона

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:57 / 09.09.2016
3328
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонни разговори с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, с унгарския премиер Виктор Орбан и със сръбския министър-председател Александър Вучич.

Премиерът Борисов и Ангела Меркел обсъдиха подготовката на срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки в Братислава на 16 септември. Основна тема на предстоящия форум ще бъде мигрантската криза в Европа и необходимостта от намиране на единно европейско решение.

ЕС и Турция трябва взаимно да решат проблемите си и всички държави солидарно да положат усилия за изпълнение на постигнатите до момента договорености и поети ангажименти, подчерта по време на разговора си с канцлера премиерът Борисов. 

Във връзка със срещата на върха в Братислава министър-председателят Борисов и премиерът на Унгария Виктор Орбан се обединиха, че в словашката столица трябва да се проведат дискусии за състоянието на ЕС на фона на излизането на Великобритания от съюза, както и все по-засилващата се миграционна вълна. 

Борисов потвърди тезата си, че ще настоява за общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема с мигранстката вълна и адекватна защита на външните европейски граници. 

По покана на министър-председателя Борисов Виктор Орбан пристига на официално посещение в България на 13 и 14 септември. Двамата премиери ще направят обход на част от преградното съоръжение на българско-турската граница.

Мигрантската криза бе основен акцент и в разговора на министър-председателя със сръбския му колега Александър Вучич. Двамата бяха единодушни за необходимостта от увеличаване на двустранните комуникации и сътрудничество за запазване на сигурността и спокойствието на гражданите в двете държави. 

По време на разговора двамата обсъдиха и възможностите за двустранно сътрудничество в областта на енергетиката и изграждането на интерконекторната връзка между Сърбия и България.

Виж коментарите (0)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).