Борисов: При тези показатели в бюджета нямаме никакво морално основание за предсрочни избори

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:26 / 17.05.2016
7541
През първото тримесечие на 2016 г. БВП нараства с 2,9% спрямо същия период на предходната година, а крайното потребление регистрира растеж от 2,4 на сто. Повишава се и общият индикатор на бизнес климата. 

Коефициентът на регистрираната безработица продължава да следва низходящ тренд на развитие и достига, по данни на Агенцията по заетостта, 9,9% през март, което с 1,1 п. п. по-ниско спрямо същия период на предходната година. България е трета в ЕС по най-нисък държавен дълг в ЕС. 

Приходите и помощите по консолидирания бюджет към края на март са в размер на 9,97 млрд. лв. и нарастват с 1 302 млн. или 16,7 на сто спрямо първото тримесечие на 2015 г. Фискалният резерв е 11,9 млрд. лв., като излишъкът е 1 863 млн. лв.

Тези данни за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на КФП за първото тримесечие на 2016 г. бяха изнесени на днешното правителствено заседание от министъра на финансите Владислав Горанов.

"При тези показатели мен ще ме е срам пред хората в България, а и пред Брюксел, да кажем, че ни е трудно в парламента. Нямаме никакво морално или каквото и да е друго основание да се подвеждаме за предсрочни избори", каза министър-председателят Бойко Борисов

Той припомни поставената цел за 4% ръст на икономиката и за създаване на максимално добри условия за инвестиции.

По повод откритите и изграждани в Южна България производствени мощности и откриването на работни места, премиерът Борисов коментира: "Навремето казваха, че асфалт не се яде, а сега там, където има магистрали и жп линии, там отиват инвеститорите. Затова, сега мощно се насочваме към Северозапада и Северна България".


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).