Болници допуснали големи грешки и разпространили заразата с морбили

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:55 / 19.09.2019
2857
Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158. Това съобщи пред БНТ д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.  

"Може да кажем обаче, че епидемията сериозно затихва. В Област Бургас, където тя започна февруари месец, вече нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик“, посочи той. "Проблемът в момента е в София и София - град, последните три седмици имаме по 3-4 болни, това са главно деца в пред имунизационна възраст. Когато епидемията се разпространи от здравните заведения в Разложко, тогава на няколко пъти настоявахме имунизацията да обхваща застрашените групи, които боледуват“, категоричен е проф. Кантарджиев.  

По думите му, в никакъв случай не бива да се допуска да се пише в регистрите, че дете е ваксинирано без да му е поставена ваксина, тъй като това е най-голямата грешка. "Деца с морбили бяха вкарани заедно с бебета в детското отделение. Болници допуснаха големи грешки - не провериха кръвта на персонала и така заразата се разпространи“, посочи още експертът.  

"Ако не ликвидираме морбили до февруари месец, влизаме в групите на държавите, които имат вътрешно разпространение на морбили“, каза проф. Кантарджиев.  

Междувременно извънредни имунизации срещу морбили се извършват в Пловдив и областта. До началото на октомври трябва да бъдат обхванати децата от уязвими групи на възраст от 13 месеца до 8 години.  Спешните мерки са разпоредени от здравното министерство и в други градове. Целта е да не се допусне допълнително разпространение на болестта на територията на страната.

Виж коментарите (0)

Още по темата (66):
13.09.2019 Важно за всички родители! Извънредна имунизационна кампания!
11.09.2019 Тодор Кантарджиев: Учебната година ще е изпитание
23.08.2019 Втори случай на морбили във Варна
13.08.2019 Младият мъж, болен от морбили, контактувал с безброй туристи на летището
30.05.2019 Плашещи цифри за болните от морбили у нас
24.04.2019 Близо 500 са случаите на морбили в страната!
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).