Бойко Борисов: Путин и Ердоган ме смятат за свой приятел

Автор: Силвия Станева
Коментари (1)
22:41 / 08.01.2020
2856
Путин и Ердоган ме смятат за свой приятел, както и за приятел на Тръмп. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти на летище София след пристигането си от Истанбул.

В Турция Борисов участва в церемония по откриването на газопровода "Турски поток“.

"В рамките на един ден бяхме с геостратегическите ни партньори САЩ, бяхме и с нашите съседи. И с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които носят просперитет", заяви премиерът.

"Днес е важен ден за българо-американските отношения, стратегически ден поне за следващите 10 години и то в едно размирно време“, каза Борисов относно проведената по-рано през деня Първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Премиерът изтъкна, че са били отчетени и набелязани действия, които да оставят България на картата на газоразпределителната система на Европа, както и във всички други сфери – отбрана, сигурност, върховенство на закона. Работи се активно и по темата за отпадането на американските визи за България.

Премиерът Бойко Борисов посочи също, че днес беше подписан и предварителен договор за покупко-продажба от страна на "Булгартрансгаз" на 20 % от акционерния капитал на "Газтрейд" С.А, проектното дружество, което ще реализира и оперира Терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция. Борисов отбеляза също, че страната ни активно работи по интерконектора с Гърция, както и по проекта "Балкански поток". "По този "Балкански поток" ще тече и руски, и азерски газ и от всеки, който може да достави до тези газови магистрали“, заяви Борисов и добави, че се спазват всички европейски правила. "Ние изграждаме българската газопреносна мрежа“, подчерта премиерът и изтъкна, че страната ни има интерес максимално бързо да бъдат завършени интерконекторите.

Попитан от медиите за обстановката в Близкия изток, премиерът заяви, че подкрепя мира и дипломатическите решения. По думите му е важно да не загиват невинни хора и военните конфликти да не продължават. "Мирът за региона е изключително важен и само носи просперитет“, каза още премиерът.

На въпрос за срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган Борисов открои три от обсъжданите теми по време на разговора – инфраструктура, енергетика и миграция. Борисов обърна внимание на работата по уширяването на ГКПП-тата с оглед на засиления трафик от тежкотоварни автомобили. "Поех ангажимент както ГКПП "Калотина" уширяваме, да уширим ГКПП "Андреево", "Лесово"", отбеляза премиерът. 

Попитан от медиите за отношението на тримата президенти, с които премиерът Борисов разговаря днес в Истанбул, Борисов заяви: "Смятат ме за свой приятел – както и приятел на Тръмп, както и приятел на Брюксел. Защото всяко едно мое действие е подчинено първо на интереса на България и второ – на общността, която ние сме приели, че сме – ЕС и НАТО“. На трето място премиерът Борисов изтъкна доверието, което е от значение за развитието на двустранните отношения.

 


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).