Блокират сметки, ако не плащаме за здраве

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
10:04 / 25.03.2012
1491
Хората, които не плащат здравните си вноски, да бъдат санкционирани, като им се блокират банковите сметки. Тази идея лансира вчера новият здравен министър Десислава Атанасова.

Тя обяви, че ще възобнови дебата за събираемостта на здравните вноски, като ще настоява за по-крути мерки срещу лицата, които не си плащат осигуровките. "Тъй като вноските са вид данък, то държавата може да обсъди възможността да се блокират банковите сметки на длъжниците, каквато е практиката в други държави", обяви Атанасова. Тя посочи, че друга възможна мярка е здравно неосигурените българи да не получават административни услуги. "Това означава например, ако им се полагат социални помощи те да им бъдат спрени", посочи министърът.

По данни от началото на годината хората, които не плащат данък здраве, са над 1 млн. души.

"Броят на здравно неосигурените е изключително голям. Ще поискам конкретни данни от Националната агенция по приходите за техния брой.

Все още това са само идеи, които тепърва подлежат на обществено обсъждане и дебати в Народното събрание, каза още министър Атанасова. Трябва да се направи анализ, какви са причините за неплащането на осигуровките и дали хората нямат възможност, или просто не искат, както и какъв процент от неосигурените не са в България", заяви министърът, като допълни, че след това ще стартира и дебатът, за да бъде взето политическо решение за мерките. По-рано през деня в интервю за Дарик радио новият министър посочи, че е категорично против идеята неплащането на осигуровки да бъде криминализирано - т.е. да се наказва със затвор

"В този случай затворът не е добра мярка. Дори административните санкции и лишаването от здравноосигурителни права не работят. Затова хората без здравни вноски трябва да бъдат накарани да плащат чрез лишаване от други права", обясни Атанасова.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Мълния удари 30-годишен мъж, размина му се на косъм
Мощна градушка удари любима на хиляди дестинация в Родопите
Гръм възпламени електрически стълб в центъра на София!
Познавате ли този мъж?
НИМХ промени прогнозата! В още области обявиха първа степен на оп...
Нови промени при издаването на личните ни документи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).