ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бивш ректор на Академията на МВР: Няма бронежилетки за полицаи с шкембета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:41 / 05.06.2024Коментари (0)2439
© Facebook
Вътрешният министър Калин Стоянов предлага в системата на МВР да се приемат и мъже със затлъстяване от първа степен. Идеята е на ниво обсъждане, но предизвика разнопосочни мнения. 

"По нормите на СЗО затлъстяването е прекомерно натрупване на телесни мазнини, което повишава здравния риск. Индексът на телесна маса е лесен за използване, но има своите минуси. Не ни дава информация мастната тъкан какъв тип е - дали е подкожно или около вътрешните органи, което е рисковият тип. Затлъстяването тип ябълка е по-рисково, то е при мъжете с шкембенце, от тип круша", коментира ендокринологът д-р Ивета Недева.

Тя цитира статистиката, според която България е на 6-о място в Европа по затлъстяване, а по детско такова - на 5-о. Като основни причини посочи неправилното хранене, лесния достъп до висококалорийна храна, обездвижването, за което и Ковид пандемията има принос. 

"Над 240 усложнения може да доведат наднормено тегло и затлъстяване. 30-40% от лицата със сърдечно-съдово заболяване са със затлъстяване. Пациенти имат висок холестерол, висока кръвна захар, инсулинова резистентност", обясни д-р Ивета Недева.

Пред Bulgaria ON AIR бившият ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов коментира идеята на вътрешния министър за прием в системата на полицаи с Първа степен на затлъстяване. 

"Службата в МВР е рискова. Излизайки на улицата, полицаят рискува и трябва да е в добра физическа кондиция, за да може да си изпълни задълженията, да прескочи ограда метър висока, да носи ранен колега или гражданин. Досега човек с наднормено тегло не е отслабнал в системата. Важна е мотивацията. Тези, които искат да станат полицаи, не го решават от днес за утре. Ако една година не може да влезе във физическа кондиция, то следващите 20-30 г. няма как да влезе, системата няма да го позволи", заяви доц. Милен Иванов.

Той посочи какви изпити за физическа подготовка се правят при кандидатстване в Академията на МВР - тичане, коремни преси, лицеви опори. По думите му обаче, отдавна е отпаднало точно упражнението, което показва "идеално съчетание между мускули и телесно тегло - набирането на лост".

"Средното образование абдикира от физическата подготовка - почти няма. Всеки, който иска да влезе в системата, трябва да се подготвя самостоятелно. Все повече затлъстели лица кандидатстват за системата на МВР. Това е тенденция и към нея като прибавим липса на кандидати - трябва да има сериозна дисциплина в системата и за 4 г. трябва да излезе физически здрав, в кондиция. Проблемът с шкембенцето е и че няма откъде полицаят да си намери бронирана жилетка, те са по фиксирани размери", допълни доц. Иванов. 

Препоръката му е в академията да се компенсира наднорменото тегло и "тлъстините да се превърнат в мускули, или да се изгорят".

Д-р Ивета Недева допълни, че затлъстяването е проблем още в ранна детска възраст и ако не се вземат мерки, той се превръща във възрастен с наднормено тегло.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: