Билборд призовава здравния министър към оставка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:20 / 09.04.2011
3553
Билброд с искане за оставки в Министерство на здравеопазването (МЗ) се появи в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Той се намира срещу входа на стадион "Локомотив".

От билборда искат оставката на министъра на здравеопазването Стафан Константинов и подчинените му Гергана Павлова, Юлия Джоргова и Божидар Финков. Последните двама са национални консултанти по кардиология, по чиято "препоръка" драстично са орязани средствата за инвазивна кардиология, а животоспасяващи модерни процедури са ограничени до 8 на ден. Гергана Павлова е бивша служителка на "Софарма", която също е в драстичен конфликт на интереси, както и своите двама колеги.

Причината за въвеждането на този абсурден стандарт, който лишава хиляди пациенти от животоспасяваща навременна помощ, са личните интереси на националните консултанти. Те получават по около 42 000 лв. официално декларирани заплати на месец от определени болници и имат интерес потокът от пациенти да бъде насочен към тях.

Средствата са изцяло от публични средства за здравеопазване - здравните осигуровки на милиони българи. Всичко това е подробно изписано на билборда, за да могат пациентите да знаят кой "източва" бюджета на здравеопазването, като в същото време ограничава достъпа им до модерна медицинска помощ.

Билбордът е монтиран от "Български Кардиологичен Институт" (БКИ), чиито четири болници са най-потърпевши от орязването на средствата за инвазивна кардиология. В същото време тези четири болници са едни от най-предпочитани от българските пациенти. Само за три години - от 2008-ма досега, смъртността от инфаркт в страната е намаляла с 50%, благодарение на инвазивните процедури, извършвани в тези болници.

От друга страна обаче изниква въпроса, след като тези болници са с толкова орязани бюджети, защо харчат парите си за скъпоструващи билборди? Или може би някой финансира тази кампания предизборно?


"Избрахме този начин да протестираме, за да бъдем забелязани, но все още не сме получили никакъв отговор от здравното министерство", казаха за Plovdiv24.bg

Припомняме, че подобни билборди се появиха и в Бургас.


Виж коментарите (0)

Още по темата (764):
08.10.2012 ГЕРБ отваря нова страница в Калофер
08.10.2012 Румен Стоянов спечели частичните местни избори за кмет на Калофер
03.10.2012 Искра Радева: Подкрепете Лалка Драгоева за кмет на Калофер
28.09.2012 Безплатни медицински прегледи в Калофер
27.09.2012 Безплатни медицински прегледи в Калофер
20.09.2012 Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Калофер Лалка Драгоева се срещна с пенсионери
Още новини от Национални новини:
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки
Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт н...
Играчи на пазара на недвижими имоти "превъртат" кеш в България - ...
Важно за шофьорите по АМ "Тракия"
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
ТИР се заби в къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).