Бенатова: Ако не чуем интервюто на Волгин с Митрофанова, то се митологизира

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:48 / 20.12.2023
2244
Програмният съвет на Българското национално радио забрани излъчването на интервюто с руския посланик Елеонора Митрофанова, което бе записано от водещия на "Политически НЕкоректно" Петър Волгин.

 

Пред "Свободна Европа" председателят на Комисията за журналистическа етика Нели Огнянова коментира, че в случая проблемът не е в личността на госта. Тя казва, че е необходим "безотказен ритмичен редакционен процес, основан на най-високи журналистически стандарти“, който не би допуснал съмнения в поведението на водещия.

Дългогодишният телевизионен журналист и член на Асоциацията на европейските журналисти в България Миролюба Бенатова също е на мнение, че "не бива да има забранени гости“. Тя обаче вижда проблем в липсата на конкретна информация защо това интервю е било забранено. И как точно се е стигнало до това решение. "Ако не чуем това интервю, то се митологизира. Единственият шанс това интервю да не бъде мит и да не бъде издигнато в култ, поради своята неизвестност, е да можем да го чуем“, казва Бенатова.

"Не бива да има забранени гости, от една страна. От друга, това как се води интервюто също е една много хлъзгава материя“, добавя тя. 

Според нея е важно да се разбере кога и какво е подтикнало Програмния съвет на БНР да се сезира и събере, за да обсъжда вече записаното интервю. Бенатова казва и това, че е важно "да се разбере кои са конкретните пасажи, които са накарали Съвета да реши, че интервюто не е професионално направено“.

По повод съмненията, че Пеевски може да е оказал влияние върху решението за сваляне на интервюто от ефир, Огнянова повтори, че наличието на адекватна редакционна преценка на темите и гостите би изключила подобни съмнения. "Защото сега сме изправени пред труднопроверими предположения дали професионалното саморегулиране не е катализирано политически, което е абсолютно забранено.“

Виж коментарите (1)

Още по темата (4445):
06.05.2024 На фронта загина Александър Пелешенко, двукратен европейски шампион по вдигане на тежести
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
Още новини от Национални новини:
Първи подробности за тежката катастрофа край "Маказа", има много ...
Днес отбелязваме Международния ден на сестринството
Поскъпват основни хранителни стоки
Тежка катастрофа спря движението за "Маказа"
Въпреки високите, българите не спират да купуват имоти в това рай...
Времето днес леко ще ни пообърка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).