ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Банките станаха ВИП клиент на колекторските фирми
Автор: Силвия Станева 14:47 / 21.04.2019Коментари (0)3125
©
Прогнозите на нас от Асоциацията за защита на потребителите се сбъднаха и банките се превърнаха в основния партньор и клиент на колекторските фирми. Според техните данни над два пъти са нараснали изкупените кредити през миналата година и са достигнали близо 2 млрд. лева. Заблуждаваща е тезата, че понеже броят на възложените за събиране задължения е намалял близо с 50%, това трябва да внуши, че вече се наблюдават положителни за потребителите тенденции заради благоприятната икономическа обстановка, стабилните и растящи доходи. Изключително тревожни са данните за средния размер на дълга, който през 2018 г. се доближава до средната брутна работна заплата и достига 1161 лв. на потребител, в сравнение със 775 лв. за 2017 г.

Обемът на вземанията е значително по-голям, защото вече не става въпрос за бързи кредити от 1000 лв. до 5000 лв., а за потребителски и ипотечни заеми от банките, които формират 51% от изкупените от колекторите кредити за последната година. При все по-засилващите се очаквания за охлаждане на световната икономика, а в по-лош сценарий нова финансова криза, България също ще бъде засегната. Това означава, че ще се влоши способността на хората да обслужват кредитите си, което ще доведе до нарастване на лошите заеми. Още повече, че от БНБ вече предупредиха за такъв риск. По данни на централния трезор отпуснатите от банките кредити за граждани и фирми “продължават да нарастват със сравнително високи за последните години темпове, особено в сегмента на кредитите за домакинства". Предоставените от банките кредити за домакинствата се увеличават с най-бързи темпове от 2009 г. насам.

Анализите на Асоциацията за защита на потребителите сочат, че и 2019 г. ще бъде рекордна за колекторските фирми, които ще изкупят кредити за над 2,5 млрд. лева, а необслужваните кредити от банките може да надхвърлят 60%. Като важно е да се отбележи, че част от тези вземания са обезпечени.

В момента и след натиск от Европейската комисия, която заплаши България с наказателна процедура, текат процедури в Народното събрание за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Страната ни трябва да синхронизира законодателството си с ЕС, за да се дадат повече права на потребителите от неравноправни клаузи в договорите с монополни дружества, колектори, бързи кредити, банки и кредитни институции.

Апелираме към законодателната власт да подходи отговорно към дейността на колекторските фирми, които лавинообразно започват да се занимават с обезпечени кредити. Това е още една причина да се регламентира със закон работата на тези компании, които към днешната дата продължават да функционират в условия на пълна непрозрачност най-вече по отношение на правата на длъжниците. Все още не знаем по какви формули изчисляват вземанията, за които претендират, нито пък има яснота как процедират в случаите на обезпечени дългове.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: