БАБХ: Тримата пострадали не са отровени от атропин

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:11 / 22.07.2016
4788
В пробите от гъби, яхния и подправки, взети от Българска агенция по безопасност на храните, не се констатира наличие на атропин. Проверката е извършена след съмнение за токсикологичното отравяне на семейство от трима души през месец юни. 

Изследвани са общо 8 проби в лаборатория в Европейския съюз за наличие на алкалоида, в това число една проба гъби от търговския обект на голяма търговска веригата в София, проба от гъби, взета от централния склад на веригата и на гъби взети от препакетиращото предприятие. 

Изследвана е и проба от гъби, взета от дома на пострадалото семейство, проба от готовото ястие "Яхния със заешко", което са консумирали хората, както и проба от брашното, черният и червеният пипер използвани за приготвянето и. 

Всички проби са отрицателни за наличие на алкалоида, което дава основания на Българската агенция по безопасност на храните да счита, че в случая не се касае за хранително отравяне.

През месец юни БАБХ забрани за реализация всички количества култивирани печурки в "Кауфланд", поради съмнение за токсикологично отравяне на семейство от трима души, след консумация на гъби. 

Сигналът е подаден от столична РЗИ в 15:00 ч. на 15 юни 2016 година, касаещ съмнение за отравяне с гъби на трима души, двама хоспитализирани в УМБАЛ "Александровска", а един е пренасочен за лечение в УМБАЛ "Пирогов". 

И тримата пациенти са консултирани от токсиколог в Пирогов, те са от едно семейство и са консумирали заешка яхния с лук и печурки. Гъбите са закупени от обект на територията на град София. 

С цел да предотврати други инциденти, БАБХ незабавно наложи забрана за реализация и всички налични количества култивирани печурки бяха изтеглени от обектите на веригата в цялата страната.


Виж коментарите (0)

Още по темата (62):
06.01.2024 Пловдивчанка след пазаруване в "Кауфланд": Не се стискам за тези 25 ст., но не разбирам тяхната политика
13.04.2023 Kaufland официално представи новите машини - пъхате и получавате пари!
17.03.2023 Kaufland с официална информация за заплати и осигуровки, сумите са огромни
10.07.2022 Интересна промоция в "Кауфланд"
27.06.2022 "Кауфланд" върна пари на клиент след тяхна грешка
12.05.2022 Kaufland представи "Kaufland Card"
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).