ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Автомобилите ще имат лепенка с чип за електронна идентификация?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:38 / 15.04.2019Коментари (4)4179
© Plovdiv24.bg
Лепенка с чип за електронна идентификация да има всеки автомобил, преминал през годишен технически преглед. Той ще е подобен на чиповете, които сега ветеринарите слагат на домашните кучета и при проверка може да се получи подробна информация за породата, възрастта, стопаните и адреса на четириногото.

Своебразният електронен нашийник за превозните средства е описан в проект за промяна на Наредба на Министерството на транспорта, публикуван за обществено обсъждане.

Предвижда се чипът да е от типа UHF RFID (от англ. – Ултра висок радио честотен идентификатор), клас 1, поколение 2. Всъщност широката публика вече познава добре подобен тип чипове, с които може да се отключват врати, вдигат бариери, задействат асансьори, или да се маркират скъпи стоки и дрехи в магазини и молове. В някои страни, между които и съседна Турция, те играят ролята на винетни стикери, съобщава "Труд".

Цената не е висока, особено когато се произвеждат стотици хиляди или милиони бройки, какъвто е случаят с автомобилите. По-скъпи обаче са четящите устройства, които трябва да скенират информацията от чипа от по-далечно разстояние, включително и от движещи се обекти. Правени са опити, при които данните без проблем се виждат дори и от автомобил, движещ се с 220 км/ч. Но по принцип четящите камери би трябвало да се поставят в зони с ограничения на скоростта. Ръчни устройства могат да се носят и при проверки от полицаи, граничари, митничари или инспектори от ДАИ. При установяване на нередности или изтекъл срок за явяване на ГТП, колата ще бъде идентифицирана и собственикът нарушител ще получава глоба от 50 лв. по Закона за движение по пътищата, или принудителна административна мярка “спиране от движение" в случай, че има техническа повреда или отклонения от еконормите за изгорели газове.

Стикерът с чип ще се лепи горе в средата на предното панорамно стъкло, веднага след като са приключили успешно тестовете на автомобила в пункта за ГТП. Новата лепенка ще замени старата, а на шофьорите няма да са дават досегашните талон 1 и талон 2, нито ще се налага той да ги показва при спиране на пътя.

Ново в лепенката ще бъде обозначението с номер за екокатегория. В случай, че последният технически преглед е бил направен в друга държава и колата няма стикер, собственикът ще може да мине на преглед по-рано от изтичането на периода, за да получи наш стикер с екокатегория.

Друга промяна в наредбата предвижда специален режим за минаване на ГТП на моторни превозни средства, които се използват с атракционна цел. В случая става дума за всякакви велосипеди с електродвигатели или мотопеди и мотори, които се предлагат за разходки, за АТВ-та, триколки, джетове и моторни шейни, давани под наем на туристи, а така също и за влакчета за обиколки в курортните градове.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.04.2019 г.
+1
 
 
Престанете с тези лепенки глупости на предното стъкло на колата трябва като се види регистрационния номер да дава информация за автомобила
Aнонимен
на 15.04.2019 г.
+1
 
 
Ха, ха - поредната простотия на някой управник за пари.
Aнонимен
на 15.04.2019 г.
+1
 
 
поредната простотия.
Aнонимен
на 15.04.2019 г.
+1
 
 
Пореднaтa дaлaверa дa се изкaрaт пaри и дa нaбутaме хорaтa дa плaщaт ненужно.може дaсе проверявa и от хорaтa рaботещи в сините зони .гледaт стикерa зa преглед и сaoбщaвaт нa полициятa. Taкa ще имa зaповече хорa рaботa .A aдaли ще си вaршaт рaботaтa добре нaпрaво щесa по добри и от полициятa ВИЖДAЛ СAM ГИ КAK СЕ ВЖиВЯВAT В РAБОТAТA CИ
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: