ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Атидже Алиева-Вели: Няма как да продължим без младите в земеделието
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:59 / 07.04.2023Коментари (0)656
©


Знаете ли, че в Европейския съюз има около 10 милиона земеделски стопанства и 22 милиона души работят активно и редовно в селскостопанския сектор? Благодарение на тях до потребителите достига впечатляващо разнообразие от множество безопасни и висококачествени продукти. 

Едва 11% от всички тези земеделски стопанства в Съюза обаче се управляват от фермери на възраст под 40 години. Липсата на млади хора в сектора, както и проблемите с приемствеността, пречат на земеделието да се развива.

Затова на помощ идва Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС с нейните интервенции и механизми, насочени към млади хора.

"Ако говорим за продължаване на ОСП, за обновление на поколенията, за бъдещето на земеделието - това са младите. За мен всеки един Стратегически план и всяка една политика, включително и на национално ниво, трябва да започва с младите и възможностите за тях. Защото няма как да продължим напред без младите.

Последната година и последните месеци бяха белязани от войната в Украйна и с избухването й топ приоритет на Комисията по земеделие се превърна гарантирането на продоволствената сигурност не само на ЕС, но и в световен мащаб.

За първи път от създаването си, след 60 години, ОСП се налага да гарантира изхранването на европейците по време на война. 

Въпреки че Европа е континент на изобилието на храни, днес осигуряването на храни е предизвикателство. Такова е, защото бяха нарушени веригите на доставки; но също така Европа е зависима от доставките на газ, изкопаеми горива и други суровини, необходими за производството на торове и за цялостната работа в земеделието.

Осигуряването на продоволствената сигурност в двете й измерения - наличност и достъпност на храните, продължава да тревожи нас - политиците. И ако можем да говорим, че днес Европа има достатъчно налична храна, не стои така въпросът по отношение на достъпността", коментира Атидже Алиева-Вели.

Именно тук ролята на земеделските стопани е ключова, тъй като не друг, а те са хората, които осигуряват продоволствената сигурност на целия ЕС. А без млади хора, който и да е сектор, няма бъдеще. 

Затова и ОСП 2023-2027 залага изключително много на тях.

"Има гарантиран бюджет за млади земеделци, който е в размер на 3% от общия бюджет по линия на ОСП за страната. Има мерки, които са заложени и залегнали в Стратегическия план наред с това обаче трябва да ги допълним с национални мерки; с улеснение на младите земеделци до достъп до земя, който е един от основните проблеми не само в България, но и в Европа; с улеснен достъп до финансиране, защото един млад земеделец, имайки добрите идеи среща изключителни трудности в осигуряване на финансирането за тези идеи", добави евродепутатът.

Подпомагането на следващото поколение европейски фермери не само ще подобри конкурентоспособността на селското стопанство в ЕС в бъдеще, но и ще гарантира продоволствената сигурност на Европа за години напред. 

"Наред с европейските възможности, които са залегнали в Стратегическия план са нужни и национални мерки, защото не е клише - младите са нашето бъдеще във всеки един сектор, включително и в земеделието", заключи Атидже Алиева-Вели.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: