Археолози откриха антични предмети за милиони в местността Рупите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:19 / 25.07.2016
4735
Антични предмети за милиони откриха археолози в местността Рупите край Петрич. Находките, сред които статуя на бог Дионис, фонтан с три лъвски глави и еротичен свещник, разкриват подробности за живота по нашите земи още преди Христа.

Античният град Хераклия Синтика край Петрич се намира под възвишението Кожух и е изграден през 4 в пр н.е в кратер на вулкан. През 6 в след Христа градът е заличен вероятно от силно земетресение. По тези земи са живели траки и синти, смятани за племето спасило древногръцкия бог Хефест. Покровител на ковачите. Градът е бил завладян и от Филип Втори, който идвал тук да ловува лъвове. Може би затова наскоро археолозите откриват корито на фонтан с три лъвски глави. Откриват и антична канализация. Тя е най-голямата, намерена у нас. Висока е 2,60 метра и широка 1,5 метра.

Легендите за това място са много и вече привличат туристи. Една от тях е, че вътре има голям златен кон. А докато го открият, археолозите се гордеят с вече намереното.

Разкопките в района ще продължат, а община Петрич се надява на финансова помощ от държавата, за да може те да стигнат докрай.

Източник: Нова тв

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
"Лукойл" връща почти 2 милиона лева за месец април
Издирват 57-годишен мъж, изчезнал след скандал 
Бизнесмен: Връщаме се към типа клиентско поведение от 2019 г.
В сезона на баловете, експерт с предупреждение
Председателят на Съвета на ректорите: Как да гоним качество, висш...
ЕК: 85% от българите имат собствено жилище


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).