Ангел Кунчев: Прогнозите са оптимистични, но ковид няма да изчезне

Автор: Габриела Георгиева
Коментари (0)
13:51 / 28.12.2022
1930
Прогнозите са оптимистични, но Ковид няма да изчезне. Това каза за Радио "Фокус" главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

"От 2020 г. досега драматично се промени и самият вирус, и нашите възможности да му влияем, а и цялостната обстановка, като ни най-малко не подценявам това, което се случи, нещо повече.Тези две години може да се каже, че така разтърсиха света, икономиката, всички сфери на обществен живот, както не го е правило почти никое друго събитие, може ми само сравнимо със световните войни и като жертви, и като влияние върху ежедневния ни живот", добави главният държавен здравен инспектор.  

"Сега знаем много повече, знаем и как бихме могли да му се противопоставим. Само че никое общество не е създадено да живее в извънредна обстановка, и то толкова дълъг период – повече от две години, така че пълно привикване няма. По-скоро има взаимно нагласяне. Той тръгна по път, който можеше да се очаква – да се предава бързо, да се предава лесно, но да не е толкова тежък, което ще му позволи да циркулира в обществото. Ние пък – да му влияем и с различни мерки, с дезинфекция, с ваксинация, с маски, така, че да не му позволим прекалено много и прекалено лесно да се разпространява. И стигнахме до този момент, когато започва да прилича все повече на своите събратя – други респираторни вируси, с които се срещаме всяка година, особено есенно-зимния сезон, които са неприятни, но не са толкова страшни, не водят до такива тежки ограничителни мерки, и постепенно свикваме да живеем с тях", обясни той.  

По думите му всъщност 2022 г. беше началото на края.

"Ако някой очаква, че този вирус вече ще изчезне и вече няма да го засичаме никъде, няма да имаме срещи с него, не е така. Той ще си остане един от групата, от многобройната група, между другото – десетки са респираторните вируси, те и сега циркулират в нашето общество", изтъкна доц. Кунчев.

Той смята, че прогнозите са оптимистични, освен ако не ни изненада някакъв съвсем нов щам, с коренно различни характеристики, да кажем с много тежко протичане, изключително бързо предаване, издръжливо във външна среда.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).