ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Албена Пенова: Медиацията може да разреши всякакви проблеми, включително в политиката и икономиката
Автор: Рени Томович 16:16 / 06.03.2023Коментари (0)1276
©
Медиацията може да разреши всякакви проблеми, включително в политиката и икономиката. Това каза в аудиокаст "Това е България“ на "Фокус“ адвокат Албена Пенова. "Точно затова медиацията може да им помогне, защото разговорът ще обхваща не само техните правни спорове, не само правните аргументи, които се отстояват в съда, ами всички други обстоятелства, които са довели до възникване на един правен спор. По тази причина в съда се обсъждат само правни аргументи, само правен интерес. В медиацията може да бъде обсъдено всичко, всеки един аспект от човешките взаимоотношения. Ето затова тя може да доведе до постигане на едно разрешение по различен начин“, допълни още Пенова.

Адвокат Пенова обясни, че легалната дефиниция за медиация е дадена в чл. 2 от Закона за медиацията. "Преди да обясня какво всъщност представлява медиацията, да кажа каква е тази дефиниция: медиацията е доброволна и предварителна процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове, при която трето лице е медиатор, подпомага спорещите страни да постигнат споразумение. В тази дефиниция се съдържа един много сериозно обмислен и подреден процес, в който спорещи страни ще имат възможност по един начин, различен от начин, по който са правили в съда, или по който са водили разговори само чрез своите адвокати, да обсъдят своите спорни въпроси.“

На въпрос на водещия какво е новото в медиацията, специалистът отговори: "Нашият Закон за медиацията е от 2004 година. Много съществени изменения се случиха в нашия закон, а пък и в рамковото, законодателството във всички европейски държави в 2011 година, и това е в резултат на изискванията на най-значимия акт за развитие на медиацията на ниво Европейския съюз, която е Директива 2008 на Европейския парламент и на Съвета от 21 май 2008 година. Тази директива си постави няколко цели: да се въведе предвидимо рамково законодателство в рамките на Европейския съюз, да се гарантира качеството на медиацията, да се предаде изпълнителна сила на споразуменията, да се гарантира поверителния характер на процедурата и да се създаде един баланс между съдебния процес и извънсъдебните спорове, което се осъществява чрез спиране на давностните срокове ако започне процедура по медиация. Т.е. хората да нямат никакви притеснения, че това, че ще се обърнат към медиация може да прегради по-нататък пътя им за съдебна защита. И точно в резултат на тези изисквания на директивата бяха промените в 2011 година. През 2016 година се направи едно отчитане в рамките на Европейския съюз какво се е случило, и с един доклад до Европейската комисия, до Европейския парламент, и след 2016 година започна този нов етап в развитието на медиация, който у нас се изразява точно в това стимулиране на процеса. Да кажем ако досега се работеше в посока популяризиране на медиацията, сега вече ще се стимулира чрез въвеждане за някои съдебни спорове на задължение за провеждане на първа медиационна среща“, допълни още Пенова.

Адвокатът обясни, че съдът е този, който задължава страните да участват в в медиацията, а медиатори могат да бъдат пълнолетни лица, които не са лишавани от право да упражняват професия, които са завършили успешно курс на обучение за медиатор и не са осъждани за престъпления от общ характер.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Футбол - други
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: