Акушерки командват докторите при раждане

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
11:34 / 08.03.2012
2347
Акушерите да станат шефове на лекарите по време на раждане. Това поискаха вчера неправителствени организации, за да се спазват правата на родилките.

"Акушерите трябва да бъдат овластени, за да получат водеща роля в следенето на бременността и при воденето на нормалното раждане", категорична е председателката на Асоциацията на българските дули Йоана Станчева. Според Елена Кръстева, председател на сдружение "Естествено", ролята на лекарите при едно раждане е да реагират при усложнение, докато задачата на акушерките е да облекчат процеса.

"Ниската смъртност при родилки и новородени в Швеция се дължи именно на акушерската грижа", обяснява Кръстева. От сдружение "Естествено" и Асоциацията на българските дули настояват да се спазват правата на родилките. Най-често лекарите не дават достатъчно информация на жените. Доказателство за това е големият брой жени, които избират да родят секцио. От началото на годината 36% от родилките са избрали да родят секцио, докато за Европа годишният процент е 25.

"Ако една жена е запозната с рисковете от секцио, едва ли ще го избере", категорична е Елена Кръстева.

Неправителствените организации предлагат женските консултации да протичат персонализирано и да включват обучителна програма за бременността. В много страни по света дули помагат на бъдещите майки. Дулата е жена, която оказва емоционална подкрепа на бременността и раждането. За миналата година 60 жени са родили с помощта на дули в България. Само три държавни болници позволяват дула да присъства по време на раждането.

И докато в частните клиники дулите са приети, в държавните отказват да ги допускат, защото смятат присъствието им за ненужно. Ралица Димитрова е майка на две деца, първото родено в болница, второто - вкъщи с помощта на приятелка.

Младата майка е категорична, че дулите имат място в здравната система.

"От раждането в болница имам физически травми - пукнато мое ребро и счупена ключица на бебето.

Психологическите, смея да твърдя, не могат да бъдат измерени.

Нещата тук не се случват така, както трябва и както се случва в света от години", разказа Ралица. Тя е категорична, че на бъдещата майка трябва да се оказва повече помощ преди и по време на раждане. И е категорична, че ако ражда отново, ще вземе дула със себе си.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Уникален случай за българите: Имат собствено жилище, но въпреки т...
Драма в Плевенско: Мъж държа като заложнички две възрастни жени
Новa атракция на морето
Лек автомобил пламна като факла на АМ "Тракия"
Ген. Стефан Янев: От "Български възход" не искаме да се превърнем...
6000 лева заплата в държавната администрация


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).