ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Абсурдният регламент за извитите банани и кривите краставици
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:21 / 13.05.2024Коментари (0)7754
©
Настояват ли от Брюксел бананите да нямат необичайна извивка и краставиците да бъдат напълно прави? Планирали ли са еврочиновници да отнемат на британците така любимия им чипс с вкус на скариди? Българската национална телевизия разказва за някои от най-популярните заблуди и как те се разминават с широкоразпространена, но напълно невярна информация?

Повече от 25 години прочутият Виенски Зеленчуков оркестър изнася концерти в различни точки на света със своите необичайни инструменти. За да направиш флейта от краставица, то тя със сигурност трябва да е права. Но не и за да си направиш салата.

Печално известният регламент за кривите краставици - може би няма по-осмивано европейско изискване и пример за бюрокрация.

През 80-те години под натиска на търговци на дребно, се въвеждат строги изисквания за стандарта за някои плодове и зеленчуци - сред тях тиквички, моркови, кайсии, патладжани. Емблематичен става примерът за краставиците - за да бъде една краставица "екстра качество", то тя трябва да е "с правилна форма и почти права". С други думи - с не повече от 10 мм. отклонение на 10-см. До 2008-ма, когато от ЕК тържествено обявяват "завръщането на кривите краставици".

"Днес е щастлив ден за кривите краставици и безформените моркови! Отпада изискването за 26 вида плодове и зеленчуци на европейско равнище. Няма никаква логика да изхвърляме годни за консумация плодове и зеленчуци само, защото имат странна форма.

Ето защо, вече ще можете да отидете в супермаркета и да решите дали да си вземете хубава, лъскава, кръгла ябълка или пък по-малка и леко безформена, но пък по-евтина. Няма нужда да изхвърляме храни, не са необходими и абсурдни регулации", заяви Михаел Ман, говорител на еврокомисаря по земеделието.

Европейците обичат банани - това сочи статистиката, според която ЕС е най-големия вносител на банани в света. През изминалите 30 години регулаторната рамка за вноса им - предимно от Латинска Америка, се променя многократно. Бананите се превърнаха и в ябълката на раздора между Брюксел и Лондон. Или поне в силен коз на лагера, който преди референдума за Брекзит през 2016-та агитира за напускане на ЕС.

Причината - регламент 1333/2001 - изискване бананите, продавани в съюза да нямат "необичайно изкривяване" освен, ако не идват от определени райони на Кипър, Гърция и Португалия.

Британски таблоиди излизаха с гръмки заглавия като "отнемат любимия плод на децата ни!" и "след Брекзит най-после ще си върнем бананите". Тази теза поддържаше и консерваторът Борис Джонсън - тогава кмет на Лондон, а в деня на "развода" с Брюксел - премиер. Считано от 17 август миналата година от ЕК значително опростяват изискванията за пазарните стандарти. Колкото до Великобритания - четири години след като официално вече не са част от ЕС, на Острова все още не са отменили редица остарели евродирективи, включително тази за бананите.

Заблудите за изискванията на ЕС - дали умишлено или неволно тълкувани погрешно, са любим на политици-популисти похват за печелене на гласове. А освен с банани, Борис Джонсън набираше гласове в полза на Брекзит и с "помощта" на чипс с вкус на скариди.

В емоционална публикация Джонсън сподели, че едни от най-щастливите си мигове е прекарал хапвайки точно такъв чипс, но от Брюксел се опитват да го забранят. Истината обаче се оказа доста по-различна - помолени да изпратят списък с най-често използваните ароматизатори за храни, от Лондон пропуснали да добавят скаридите. И така те отсъствали от единен списък с разрешени за употреба в ЕС аромати.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Проектът Модър - Царевец
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: