AP: Думите на проруския президент на България са част от усилията му да държи страната извън подкрепата на ЕС за Украйна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
18:21 / 16.07.2023
2147
Коментарът на президента Румен Радев за това, че Украйна "настоява да води войната", а Европа "плаща за това", предизвика широк отзвук в редица западни издания. Associated Press написа: "Изказванията на проруския президент са част от продължаващите му усилия да държи България извън съвместната военна подкрепа на ЕС за Украйна."

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Украйна разкритикува думите на проруския президент на България заради забележките му, че Киев е виновен за продължаващата война на Русия и че доставката на оръжия за Украйна само удължава конфликта.

Президентът Румен Радев е заявил пред репортери на 14 юли, по време на пресконференция, на която е говорил за неотдавнашната среща на върха на НАТО, че иска "да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война“.

"Но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа“, е добави той.

Изказванията на проруския президент са част от продължаващите му усилия да държи България извън съвместната военна подкрепа на ЕС за Украйна.

Посолството на Украйна в София в изявление е заявило, че Киев полага всички възможни усилия за възстановяване на мира и отхвърли позицията на Радев, че доставката на оръжия за Украйна подхранва и удължава войната.

Прехвърлянето на вината за войната върху Украйна, която "беше коварно нападната от северния си съсед, е една от най-честите поддържащи тези на руската пропаганда и хибридната война в Европа“, са заявили от посолството.

В него се подчертава, че предоставянето на средства за отбрана на Украйна не води до увеличаване на жертвите, но означава, че повече животи могат да бъдат спасени.

По време на политическата криза, обхванала членката на ЕС и НАТО България през последните две години, Радев е използвал правомощията си, за да назначава служебни правителства, които споделяха неговото несъгласие относно доставките на оръжия за Киев. Усилията му обаче са подкопани след сформирането на ново прозападно правителство през юни.

На 15 юли българският премиер Николай Денков бързо се е противопоставил на позицията на Радев и е хвърлил вината за руската инвазия в Украйна върху руския президент Владимир Путин и неговата администрация.

"Напротив, този, който настоява да се води тази война, е кръгът около Путин. Те започнаха тази война", е заявил Денков.

"Пак казвам: най-бързият начин да спрем тази война е същият този кръг да призове войските си да се оттеглят“, е добавил премиерът.

Виж коментарите (2)

Още по темата (4445):
06.05.2024 На фронта загина Александър Пелешенко, двукратен европейски шампион по вдигане на тежести
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
Още новини от Национални новини:
Изписаха от болницата 2-годишното дете, простреляно в главата
Над 190 служители от 6 институции влизат на проверка в "Лукойл"
Заработва първата в България водородна станция за автомобили
Експерт: Не взимайте бързи кредити, а се обърнате към банките за ...
"Маркет ЛИНКС": Малка разлика между първата и втората политическа...
На цял род птици е дадено името на цар Борис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).