88 са загинали при трудови злополуки за година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:43 / 25.04.2017
1914
88 служители са издъхнали на работното си място или на път за него през 2016 г. Това означава, че всеки месец средно по 7 човека са починали, докато са упражнявали служебните си задължения или са пътували за офиса, показват данни на Националния осигурителен институт. От всички трудови злополуки с фатален край 71 са станали на работното място, а останалите 17 на път за него.

Синдикалисти от Конфедерацията на труда "Подкрепа" и представители на правителството почетоха паметта на жертвите на трудови злополуки пред паметника, който се намира в парка зад музея "Земята и хората". 28 април се отбелязва като ден на жертвите от трудови злополуки. 

В рисковите сектори на икономиката има по-­малко трудови злополуки, отколкото в други сектори, коментира Александър Загоров, конфедеративен секретар в Конфедерацията на труда "Подкрепа". Образованието е сектор, в което ние не сме очаквали да имаме ръст на злополуките, а го имаме. В здравеопазването е­ по същия начин, държавната администрация - също.

"В оперативна програма "Околна среда" са предвидени 80 милиона лева за проекти за безопасни условия на труд, припомни министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев. 

"У нас, в България, за последните 10 години с над 1 300 са намалели трудовите злополуки ­ 2 257 за 2016­а година. Смъртните злополуки също намаляват почти на 50 процента", заяви той.

В края на следващата година предприятията в страната ще бъдат категоризирани по степен на професионалния риск, съобщи Румяна Михайлова, директор на Главната инспекция по труда. 

"Регистърът, който ще бъде създаден, има за цел да подобри ефективността на контрола ни и да го насочи към най­рисковите предприятия", заяви той.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка
Мариана Кукушева: Това е най-големият великденски подарък за всич...
Радев с остра позиция за създаването на частна детска болница
Успокоиха ни за цените на агнешкото, яйцата и козунаците за Велик...
Йотова от Първомай с първи коментар за промените в закона за хаза...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).