7 двуетажни електрически влака тръгват по ЖП линиите на страната

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:00 / 10.01.2024
24023
В търга за доставка на 7 двуетажни електрически влака има само една подадена оферта. Желание да произведе влаковете и да осигури поддръжката им за 15 години има единствено консорциум 7 DDEMU, става ясно от проверка на Economic.bg в Регистъра за електронни поръчки. Офертата е отворена от министерството на 9 януари, тъй като крайният срок за подаване на заявления за участие бе 8 януари.

Въпросният консорциум предлага цена от около 250.2 млн. лв. без ДДС за доставката на седемте влака. Офертата им е почти два пъти по-ниска от прогнозната стойност по поръчката, която е малко над 410.5 млн. лв. без ДДС.

Извънплановата поддръжка е 5% от общата стойност, или малко над 12.5 млн. лв. Предложението е за 8.01 лв./км без ДДС на километър пробег.

До момента все още не са публикувани докладите на оценителната комисия, но с оглед на това, че няма други подадени оферти, е много вероятно да се стигне до прекратяване на процедурата.

Най-вероятно в консорциума участва китайската CRRC Zhuzhou Locomotive CO, тъй като ценовата оферта е подписана от немската Vossloh Rolling Stock. В същия състав фирмите подадоха оферти за участие и в търговете за доставка на локомотиви на министерството, но и на БДЖ. И при двете процедури обаче отпаднаха.

От Министерството на транспорта отказаха да кажат имената на участниците в консорциума.

Китайската CRRC Zhuzhou Locomotive CO участваше самостоятелно и в прекратения търг за доставка на 20 едноетажни влака. Тогава компанията също подаде два пъти по-ниска цена от прогнозната. Припомняме, че процедурата за над 1.2 млрд. лв. сега продължава с пряко договаряне, като транспортното ведомство е отправило покана именно към CRRC Zhuzhou Locomotive CO, както и към испанската Patentes Talgo SL.

Процедурата за доставка на 7-те двуетажни влака бе временно спряна заради жалба на "Щадлер“. Фирмата бе недоволна от получени разяснения от Министерство на транспорта. Претендираше, че отговорите не са ясни, конкретни и изчерпателни, като така се възпрепятства участието в процедурата и изготвянето на качествена и конкурентна оферта. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче остави без уважение жалбата. Върховният административен съд също не я разгледа.

Министерството удължи срока за подаване на оферти до 8 януари, но въпреки това интересът към търга остана слаб.

Виж коментарите (0)

Още по темата (343):
14.05.2024 Служители на най-големия работодател в България: Така вече не може!
12.05.2024 Неприятно преживяване за десетки пътници, решили да пътуват с бързия влак до Пловдив
11.05.2024 Министър Гвоздейков за закъснението на влаковете: В понеделник ситуацията ще се нормализира
08.05.2024 Този влак повече никога няма да мине през Пловдив
07.05.2024 Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Китай
07.05.2024 Никога повече няма да можем да стигнем с влак от Пловдив до този прекрасен курорт
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...
Бойко Борисов: Омразата, която се насади в последните години вече...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).