6-годишно момченце изпадна в истерия, когато майка му го захвърли на социалните

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
13:28 / 15.10.2018
3941
6-годишно момченце е изпаднало в криза, когато майка му го завела с багажа в отдел "Закрила на детето“ във Варна с пореден опит да го изостави, научи Varna24.bg. Когато детето, обхванато от истерия в отчаянието и мъката си, започнало да хвърля, блъска и крещи, социалните работници и приемното семейство, дошло за да го прибере, се видели в чудо. Наложило се да извикат Бърза помощ, за да му помогнат да овладее пристъпа. След това новите му родители отишли да купят пица и други лакомства, за да спечелят малчугана и го накарат да се успокои малко.

Майката, от ромски произход, подписала декларация, че се отказва от детето, защото не може да се грижи за него. Жената няколко пъти преди това правела опити да изостави синът си, но социалните работници успявали да я разубедят да не го прави до септември, когато отишла с багажа и категоричното решение да се сбогува с момченцето.

Стана ясно, че 30-годишната жена имала и друго дете, което живеело с бившия й мъж в друг град, но след пристигането си във Варна с по-малкото се разделила и с мъжа, при който пристигнала, затова се озовала без дом, работа и подкрепа. Това били и мотивите и да изостави рожбата си.  

По-късно вечерта социален работник посетил приемното семейство, за да види как се чувства детето и установил, че то вече е спокойно и добре обгрижено.

Общо за месец септември в отдел "Закрила на детето“ във Варна са издадени общо 37 административни заповеди за предприети мерки спрямо деца в риск. Някои от децата са настанени или преместени в институции, други в нови приемни семейства, част от тях са върнати на родителите. 4 от малчуганите са осиновени. Това коментира за Varna24.bg  Анна Конукова, ръководител на отдел "Закрила на детето“ към Дирекция "Социално подпомагане“ – Варна.

В статистиката попадат и две новородени близначета, които първоначално са били дадени в приемно семейство, след като майката се е отказала от тях, но впоследствие нейни близки са поели грижата за бебетата.

Г-жа Конукова коментира още, че 90% от малолетните и непълнолетни майки, които раждат във Варна, не изоставят бебета си, тъй като близки и роднини поемат грижата за тях.  В случаите, когато децата имат някакво увреждане, те биват настанявани в Дома за медико-социални грижи във Виница.

Според статистиката през септември 29 деца са били насочени за ползване на социална услуга в общността. От дирекцията през миналия месец са изпратили 17 писма със становища относно спор за родителски права, в други 21 случая са били изразени устни становища по време на съдебни заседания, свързани с деца.

Стана ясно, че 93 деца попадат двугодишният период на наблюдение след осиновяване. Социалните работници през септември са посетили 6 такива деца,за да установят дали за тях се полагат достатъчно адекватни грижи. Общо до момента за тази година в дирекцията са постъпили около 60 молби от кандидат осиновители,  допълни още г-жа Конукова.

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).