ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
5 лева за ЕГН на черния пазар
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:01 / 21.08.2008Коментари (0)5762
Данните на българските граждани струват 5 лв. парчето. Толкова върви черният пазар на ЕГН, твърдят експерти. Информационните масиви са апетитна хапка за здравните и пенсионните компании. Според запознати случаят с изтичането на информация от НЗОК е свързан с анонса за старт на демонополизацията на касата и първоначалното проучване на пазара.

Хакерът, точил повече от 2 години данните на хиляди българи, е Николай Николов. От НЗОК обаче отказаха да потвърдят дали чиновникът е уволнен дисциплинарно, въпреки че още при разследването на ДАНС Николов е признал вината си. В хода на проверката не е било доказано дали Николов е получавал пари за "информационната услуга". Служителят е предавал необработени данни на посредник. Поръчката към него е била да дава "всичко, което може", обясниха запознати. Експерти коментираха, че най-вероятно става въпрос за нарочен пропуск в информационния продукт на касата, тъй като е популярна практика администраторите да нямат достъп до личните данни, а само до имената на гражданите. Николов обаче е виждал всички предоставяни от личните лекари данни - изписвани лекарства, заболявания, прегледи и пълна лична информация за пациентите. Течът е останал незабелязан близо 2 години и е отчетен едва при тестването на новата информационна система на НЗОК. Тогава станало ясно, че неправомерно се копират масиви данни и ръководството на институцията е сезирало ДАНС.

Събраните данни са били изпращани на бившия началник на Николов Теодор Василев, който е бил посредник в незаконната търговия със здравни досиета. Източници от следствието коментираха, че Василев лично е назначил Николов и е бил негов покровител. Василев, който в момента работи в НОИ като началник на фонд "Гарантирани вземания при фалит на работодателя", е бивш зам.-директор на НЗОК по информационните технологии. Той е заемал поста от май 2003 г. до юли 2006 г., когато е освободен от сегашния директор Румяна Тодорова. На практика обаче той работи за НЗОК още от 2001 г., когато е назначаван последователно за главен секретар, директор на столичния клон и съветник на директора на НЗОК.

Именно Василев е получавал откраднатите данни. Информацията е била предавана на депутат от управляващата коалиция. Той се хвалел пред познати и приятели с близостта си с властта и дори с роднински връзки. Никой от следствието не потвърди официално тази версия. Самият Василев също отрече. Запознати коментираха, че става въпрос за осигуряване на базисна информация за чужди здравноосигурителни компании, които ще влязат на българския пазар след демонополизацията на НЗОК. Първоначалните прогнози са това да стане най-рано от 2009 г. В момента доброволният здравноосигурителен пазар се развива бързо и само за миналата година има ръст на приходите от близо 12% спрямо 2006 г., коментираха от КФН. В момента предстоят и законодателни промени, които ще позволят на здравните и пенсионните дружества да инвестират в инфраструктура. Сега законът ги ограничава само до вложения в държавни ценни книжа, което им носи 2% годишна доходност. Ако получат правото да инвестират в инфраструктура, печалбите им ще скочат многократно. От подобна инвестиция имали интерес българските, но не и чуждестранните дружества, които гледат на България само като на пазар, но не и на място за вложения. Държавата също има интерес да разреши такива инвестиции, най-вече във ВиК сектора. Става дума за ресурс от 3 млрд. евро в рамките на 20 години, който дружествата за пенсионно осигуряване могат да инвестират и ще имат директна възвръщаемост от таксата, коментира зам.-министърът на строителството Димчо Михалевски. За ремонт в сектора са необходими 10 млрд. евро, които не могат да дойдат само от европейски фондове. Заради рестрикциите за инвестиция обаче фирмите влагали парите си в проекти на общините в Германия.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Избор на нов български патриарх
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: