14-годишен преби и ограби баба, буквално за стотинки!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:38 / 08.04.2020
2332
Тревожна тенденция! Зачестяват престъпленията, извършени от непълнолетни младежи, а пикът тепърва предстои. След стагнацията заради коронавируса специалистите очакват, че тези посегателства ще се увеличават.

Проследявайка профила на извършителите - те са от социално слаби многодетни семейства, не посещават училище и в повечето случай дори са откровено неграмотни. Следва пореден пример за нагло престъпление, извършено от непълнолетен срещу възрастен човек буквално за стотинки.

Нападателят е само на 14 години. Действал обаче методично като изпечен насилник.

"Преди около седмица той си я е бил набелязал пострадалата като даже е разговарял веднъж с нея уж като случайно минаващ, като така е разбрал, че тя е самотно живееща", обясни Десислав Начков – Окръжен прокурор на Враца.

Решил, че има пари и няколко вечери по-късно я нападнал в дома й по тъмно. "Около 21 часа той идва до къщата, прескача оградата и успява да стигне до външната врата", казва още Начков.

"Той е опитал първо през прозореца. Не е могъл. След това е отишъл на вратата, но тя това не го е усетила. По-скоро е помислила, че минава кола. И там е започнал да тропа и в мига, в който е счупил малкото стъклце там, тя е чула. То е тропнало и е паднало стъклото", разказва дъщерята на жертвата Румяна Колева. Пътьом намерил дървен кол. Взел го и влязал при уплашената жена.

"И е извикал "Дай парите!". Едновременно с това й е нанесъл удар по тялото с дървения кол и тя пада. След като е паднала, той й нанася още 2 удара с юмрук в лицето и с крак в тялото“, допълва Начков. Взел единственото златно бижу на възрастната жена и продължил да търси пари. Намерил 40 лева, от които 15 били на стотинки, но той прибрал и тях и си тръгнал.

"След това тя е успяла да излезе по някакъв начин. Викала е по двора, ама кой да я чуе по това време?! Всеки се е заключил. Успяла е да отключи портата. Тя е била заключена портата. Показала се на тротоара. В този момент е идвала кола. Хората са я видели", обясни Румяна. Именно те извикали линейка и спасили премазаната от бой жена. 

"Този случай, както и всеки случай, свързан с битовата престъпност се следят стриктно от главния прокуроро и от министъра на вътрешните работи. Ние сме засилили вече контрола в тази сфера. Очакваме дори увеличение на този тип случаи именно свързани с битова престъпност. Следва да отбележа, че е обезпокоително, че напоследък извършителите са непълнолетни лица с нисък социален статус, необразовани, неходещи на училище, което не говори добре изцяло за обществото ни", каза Радослав Димов – председател на Апелативна прокуратура – София.

Според магистратите нападателят ще получи едва между 3 и 5 години затвор, въпреки, че и сега жената лежи в болница с натъртвания и счупена ръка. "Но следва да имате предвид и че закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни е доста стар. Той е от 60-те години на миналия век", допълва Димов.

Текстовете му не предвиждат толкова тежки престъпления, извърени от невръстни, на каквито ставаме чести свидетели напоследък, пише още "Нова ТВ".

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).