100 лв. глоба, ако не почистим след кучето

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (92)
09:48 / 05.08.2011
6579
100 лв. глоба ще плаща всеки, който не почисти след домашния си любимец на улицата или в парка. Санкцията е разписана в промени на Закона за защита на животните, които предлага земеделското министерство. Според сегашния Закон за ветеринарномедицинската дейност, който ще бъде прекроен чрез поправките, размерът на глобата е 50 лв. Наредбата на Столичната община за отглеждане на домашни любимци пък предвижда софиянците, чиито кучета замърсяват природата, да се наказват с 20 лв.

С предлаганите изменения от 50 лв. на 100 лв. скача и санкцията за собственици, които не вземат достатъчно мерки кучето им да не застрашава здравето на хората и другите животни. Завишава се от 20 лв. на 200 лв. и глобата за нерегистриран любимец. Който не посети ветеринар, за да постави микрочип на животното си, ще олеква със същата сума.

От 500 лв. до 1000 лв. ще олеква всеки, който стреля по бездомни кучета. В поправките обаче не се посочва за стрелба с какво оръжие ще се налага санкцията. Вероятно уточнението в текста ще запишат депутатите, когато проектозаконът бъде придвижен до парламента. Сигурно е обаче, че дори опитът животното да бъде наранено или умъртвено да е неуспешен, насилникът ще бъде глобяван за провинението му. Достатъчно е само да е направил опит да увреди четириногото.

Измененията предвиждат извергите, които не си вземат поука от първия път, да плащат до 2 бона за всеки следващ опит да причинят страдание на животно. Същите санкции ще се налагат за проява на жестокост към животно по какъвто и да било начин и независимо дали е безпризорно или домашно. Ако то си има стопанин, ще бъде отнемано. Санкция ще се налага само ако проявата не се преследва от Наказателния кодекс, в който наказанията са далеч по-страховити. Законопроектът на МЗХ предвижда и изключение, според което насилниците няма да се преследват, ако посегателството над животното е било неизбежно, например при самоотбрана. Промените в закона бяха публикувани за обществено обсъждане на страницата на Министерския съвет само няколко дни след поредния случай на насилие над бездомно животно. Този път малко кученце беше намерено с отрязани крака в кофа за боклук във Варна.

Впоследствие прокуратурата се самосезира по случая. Преди време куче беше обесено на клон на дърво в парк в столицата. В Дряново пък изверг отряза краката на кучето Мима. Наскоро парламентът прие садистите, които измъчват и убиват своеволно животни, да влизат зад решетките.

С промените, предлагани от МЗХ, се въвежда и отсрочка до края на 2015-а за прибирането в приюти на всички бездомни четириноги, кръстосващи улиците. Според сегашния закон това трябваше да стане до 31 януари 2011 година.

Мнозина от кметовете обаче не могат да решат проблема с безпризорните животни. Както писа "Монитор", на пловдивския градоначалник Славчо Атанасов беше даден краен срок да изгради приют до 15 октомври. Последният вариант е частна фирма да изгради съоръжението на своя земя в село Ягодово, а общината да й плаща наем за ползването му.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (92)
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).