ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Режисьорът на "Рамбо", който е почетен гражданин на Пловдив: Искам да направя филм за спасяването на българските евреи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:42 / 30.04.2020Коментари (0)4901
©
"Турците са изклали роднините ми! И как това да не ме натъжава, па макар и на толкова години човек. Ето, преди няколко дни навърших 89 г. и ми идваше да се разплача, като се сетя за тази история. Исках да направя за нея и Илинденското въстание филм, но пандемията ми попречи. Пазя се, защото е страшен този бич - коронавирусът." Това каза пред "България Днес" режисьорът на "Рамбо" Тед Кочев, който е с български корени. Холивудският ас много страда, че тази година няма да може да дойде в България. През 2016 г. той посети България и стана почетен гражданин на Пловдив.

"В сърцето си съм българин. Не успях да стана канадец, защото съм различен. През толкова перипети преминах, но съм щастлив, че Господ още ми дава здраве". С днешна дата Тед се разпалва най-много, като говори за кино и бъдещите си проекти. До един те са свързани с България.

"Сега съм готов със сценарий от истинския, моя живот. Ще ви разкажа - това, което се е случило, е свързано с Илинденско-Преображенското въстание в Македония и Одрин в рамките на Османската империя. Въстанието е потушено от турците и всички македонци са много жестоко наказани. Опожарени са страшно много македонски градове и села, зверски убити са всички хора там. Прадядо ми решил да избяга. Притежавал много успешно и богато селско стопанство, но решил да изостави всичко, за да се спаси заедно с цялото си семейство.

Имал петима синове и много внуци, всички работели в стопанството му, а когато вечеряли заедно всяка вечер, събирали са се над 50 човека. Когато турците заплашили, че ще ги убият, прадядо ми решил, че единственото спасение е да се бяга. Турците нахлули в празната им къща, изгорили дома им, убили всичките им животни, хвърлили трупове в кладенците на двора, за да отровят водата. Единственият изход бил бягството.

Семейството се разделило наполовина - 24 души са се придвижвали през планините, а другите 24 са минавали през речната долина. Всеки на тяхно място би решил, че по-сигурното придвижване е през планините, но не и с преследващата ги турска кавалерия. В планината турците стреляли по роднините ми и ги убили по много жесток начин, наоколо всичко било в кръв... Избили ги всичките с изключение на едно 8-годишно момче, което е оцеляло, защото родителите му го предпазили с телата си. Но това не е всичко!

Детето чуло как турският капитан казва: "Уверете се, че всички са мъртви. Отрежете част от дясното ухо на всеки!". Когато стигнали до единствения жив човек, това дете мълчало, докато режели ухото му... и отново оцеляло. По-късно успяло да се събере заедно с другата половина от семейството по линия на майка ми, които успели да се доберат до България. Заселили се във Варна. В Канада аз успях да разпозная това пораснало вече дете като мой чичо именно по липсващата част от ухото му", разплаква се на историята Кочев. Той тъкмо е щял да започне по реализирането на проекта, когато се случило това с COVID-19.

"Бях в края да осъществя и друга своя мечта - филмът за спасяването на българските евреи от Цар Борис III", сподели още Кочев. Режисьорът дори се бе обърнал към шефа на Фейсбук Марк Зукърбърг за финансиране и не му бе отказано. И този проект обаче с днешна дата е замразен.

"Изключително съм подготвен за спасяването на евреите. Чел съм всяка книга по темата. Знам много. Освен това съм говорил със Симеон Сакскобургготски, с княгиня Мария Луиза и с принц Херман, така че знам всичко. Казаха ми всичко. Той е бил хуманист, заявил е на Хитлер, че е цар на всички хора в България: арменци, турци, християни, евреи. Всички те са част от един народ и царят няма да позволи нито един от тях да бъде убит! Затова мисля, че ще се получи много интересен проект", смята Тед.

Днес на него му е много мъчно, че е починал най-добрият му приятел - Брайън Денехи. "Той беше човек с изключително голямо сърце, когото много обичах", казва Тед Кочев за актьора, отишъл си от този свят на 81-годишна възраст в дома си. Носителят на две награди "Тони" майсторски влизаше във второстепенни роли на ченгета и злодеи, които ще останат незабравими в киното.

Сериалите "Династията" и "Далас", ролята на шерифа, който преследва и тормози Силвестър Сталоун в "Рамбо", са само някои от неговите силни превъплъщения на екрана.

"Пишат, че си отишъл от коронавирус. Не знам дали е така, близките му казват, че е получил сепсис, но каквото и да е, е много тъжно", споделя Кочев, който е категоричен, че щом пандемията свърши, ще направи всичко възможно да осъществи "българските" си проекти.

Малцина знаят, че краят на "Рамбо: Първа кръв" е замислен доста по-различно от това, което зрителите виждат на екрана. Идеята е филмът всъщност да представлява една самоубийствена мисия. Така Рамбо трябва да се застреля във финала на филма. "Хората ще ни намразят", казва Сталоун на режисьора. "Имаш право", отговаря му Кочев. Тед преработва сценария въпреки неодобрението на продуцентите и Рамбо остава жив. Филмът се превръща в хит.


Още по темата: общо новини по темата: 1614
18.06.2021 »
21.05.2021 »
19.03.2021 »
21.02.2021 »
28.01.2021 »
17.09.2020 »
предишна страница [ 1/269 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: