Адвокат Величков опитал да натопи Ботев пред БФС за лиценза

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:13 / 17.06.2009
5985
Докараният до просешка тояга от Димитър Христолов Ботев (Пд) вече получи лиценз за "А" група и през следващия сезон, но участието му в новото първенство още не е сигурно. Клубът няма пукната стотинка, играчите чакат по няколко заплати и се готвят да късат договорите си още на първия арбитраж. Вчера се разбра, че в БФС има пусната и жалба срещу даването на лиценз на Ботев за следващия сезон. Тя е от адв. Петър Величков, юридически консултант на няколко футболни клуба и доста играчи.

Величков твърди, че е направил справка в НАП, откъдето се вижда, че Ботев фигурира в списъка с длъжници над 5000 лв. Според него това е достатъчно основание клубът да не получи професионален лиценз и да играе при аматьорите.

"7 дни спорт" публикува собствено разследване на случая, тъй като имаше съмнения още в началото на юни за начина, по който Ботев получи лиценз. Тогава клубът от Пловдив представи документи за обезпечени задължения на стойност около 1 млн. лв., трупани в продължение на две години. В страницата на НАП Ботев действително фигурира в раздела за длъжници над 5000 лв. без имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки.

- Запознат съм със случая с Ботев, но нямам право да говоря по този въпрос - заяви новият изпълнителен директор на НАП Красимир Стефанов, мотивирайки се с изискванията за конфиденциалност. Той даде съвет да се пита в Агенцията за държавни вземания (АДВ).

Оказа се, че президентът на Ботев Димитър Христолов е взел документа за обезпечени дългове от пловдивското звено на агенцията. Шефът й Николай Ботев, който би трябвало да е издал удостоверението, вчера беше в командировка. Юлия Бозарова, PR на централата на агенцията в София, направи проверка и съобщи, че действително е така - всички задължения на Ботев към АДВ са обезпечени. Тя не уточни размера, нито пък с какво точно са обезпечени - имот, банкова гаранция или нещо друго.

- Нещо ни будалкат - коментира по този повод адв. Величков. - Работата на Агенцията за държавни вземания е да реализира вземанията въз основа на изпълнителни листове в рамките на изпълнителното производство. Там не може да има обезпечение на вземането! За да има изпълнително производство, трябва да има осъдително решение.

Величков заяви, че разполага с документи от НАП - Пловдив, че Ботев е неизряден платец на задължения. Според него това е достатъчно основание за отнемане на лиценз.

Дълговете на Ботев за 2007 и 2008 г. от около 1 млн. лв. са били прехвърлени от НАП - Пловдив, към регионалното звено на АДВ за принудително вземане. Причината е, че клубът нито е имал възможност да ги погаси, нито да се стигне до какъвто и да било друг вариант. Изведнъж обаче пред АДВ Христолов намерил някакъв начин да ги обезпечи, или поне са му издали такъв документ. Задълженията за 2009 г. пък се покриват чрез договора между Ботев и ЦСКА за продажба на футболистите Саидходжа и Минев. Те обаче важат чак за издаването на лиценз през следващата година.

Възможно е в четвъртък Изпълкомът на БФС да се занимае със случая и да поиска насрещна проверка. В дневния ред няма отделна точка за повдивския клуб, но съществува вероятност да бъде обсъден в точка "Разни". Ако се окаже, че има нещо нередно в обезпечаването на задълженията, Ботев може да изхвърчи във "В" група.

Източник: в. "7 дни спорт"



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).