Голям празник във фамилията на най-известния пловдивски физиотерапевт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
15:53 / 14.09.2017
20850
Израства шести клон във вековното дърво на фамилия Райчеви. Това е малкият Павел, внук на прочутия със златните си ръце и широко сърце Паско Райчев, помогнал на хиляди, не само у нас, но и по Европа, да върнат усмиката на лицата си.

За близо 45 години практика като физиотерапевт, или чакръкчия, както отколе народът нарича хората с неговите умения, Паско Райчев изправя на крака хората, в буквалния смисъл на думата.

Синът на известния бай Тодор-Чакръкчията от Хасково, пуска корени в Пловдив, след като в началото на 70-те години на миналия век Никола Миланов, началник на АФД "Тракия" му предлага да се заеме с възстановяването спортистите на дружеството.

Тогава отклонява поканата от "Левски-Спартак" и остава под тепетата, слушайки съвета на баща си: "Смятам, че е по-добре да си на час, отколкото на пет часа път от мен!" - съветва го бай Тодор.

Той е учил занаята от баща си Райчо. Той пък прихваща умението от дядо Кольо, преселил се от Дедеагач в Хасково. Така семейната традиция в чакръкчийството вече надахвърля 160 години!

Бай Тодор дава много съвети на Паско. Един от тях винаги се върти в главата му: "Не надскачай сянката си - няма да успееш! Ако опиташ още веднъж да го сториш, потънал си и никога няма да се съвземеш!"...

Паско поема ръководството на възстановителния център в "Тракия" откъдето минават десетките елитни спортисти, донесли много слава на България. Като се започне от Лиляна Томова - първата българка, европейска шампионка в атлетиката и се стигне до десетките медалисти от олимпийски игри, световни и европейски първенсва.

Пред кабинета му продължават да стоят и футболисти от цяла България. От средата на 70-те години Паско е близо и до пловдивския хандбал, с много ангажименти около националните отбори за младежи, мъже и жени. Особено, когато треньори там са Павел Дженев и Симеон Пишманов. Затова най-честите сбирки, устройвани от Паско в уютния му дом, са точно с хора от средите на спорта.

След като преди години Паско и съпругата му д-р Нели Райчева предадоха "златото" си - щерката Ася, на футболиста Стефан Учиков, на 10 септември 2017 г. съдбата им върна "диамант" - чаровната Александра, станала съпруга на сина им Тодор, сега кинезитерапевт в Хисаря. Тържеството мина в Пловдиския новотел. Синът и снахата дариха Паско с прекрасния внук Павел, мъжагата, който ще продържи традициите в рода.



Виж коментарите (5)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 8
Днес: 3


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).