ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (26)
Треньорът на шампионите като Гуардиола: Ако ние владеем топката, няма кой да ни спре
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:24 / 01.07.2016Коментари (0)2246
© ПФК Ботев Пд
Наставникът на Ботев U15 Стефан Стоянов даде обширно интервю пред клубния сайт след спечеленото Републиканско първенство. Треньорът на "канарчетата" сподели впечатленията си за финала, както и цялостното му мнение за представянето на тима в последните години.

Г-н Стоянов, по-малко от 24 часа след края на двубоя, какви са Вашите впечатления от него?

Всички сме радостни, че спечелихме, но аз исках, заради футбола, този мач да го спечелим в редовното време с 3:0. Исках да не се получава като на Евро 2016, където защитните отбори печелят, за да просперира атакуващият и градивният футбол.

Изненада ли Ви с нещо отборът на Черно море?

За изненада не знам до колко може да се говори, тъй като в последните години тренираме с идеята, че когато топката е в нас и ние играем както можем, не се съобразяваме с другите отбори. Имаме няколко на брой начина, по които можем да завършим атаката и противникът, без значение как се е подредил, не може да ни затвори всички пътища. Въпросът е, че докато този начин на игра стане перфектен минава време и не всеки път се получава. Като цяло няма отбор, който може да ни изненада, ако ние правим това, което упражняваме в тренировъчния процес.

На какво отдавате множеството пропиляни положения в атака - липса на концентрация, самоувереност или нещо друго?

Отдавам го по-скоро на притеснение и липса на увереност пред гола, което е моментно нещо. За мен по-важното е, че създаваме положения и когато добием рутина и самочуствие си мисля, че 90% от големите пропуски няма да ги има и ще бъдат реализирани.

Във всички мачове от турнира отборът допусна едва два гола, има ли подобрение в играта във фаза защита?

Има подобрение в хардуера и софтуера, ако мога така да се изразя. Имаме нови футболисти, които повишиха нивото в защита. А и отделно като защитно звено напреднахме и се представяме все по-добре.

Тренирали ли сте някога дузпи и по какъв начин бяха определени изпълнителите на 11-метровите удари на финала?

Не, никога не сме тренирали дузпи. За мен дузпата в края на мача е само въпрос на спокойствие, всеки може да уцели вратата от 11 метра. Пет човека ми казаха, че са спокойни и не се притесняват и тези пет човека изпълниха дузпите.

В почти всеки двубой използвате различна схема на игра, как избирате точната постройка за отделните мачове?

Най-обективен фактор е това, че нито веднъж не успяхме да ползваме всички футболисти, с които разполагаме. Освен трайно липсващите Атанас Янков и Петър Караангелов, постоянно имаше хора, които бяха с болежки и не бяха на разположение за отделните мачове. В последните години работим с 3-4 игрови схеми, с които се справяме добре. Тези схеми не са много популярни, отработили сме ги достатъчно добре и сме трудни за всеки противников отбор.

По време на цялото Републиканско първенство тимът бе измъчван от проблеми с контузени футболисти. Може ли да се каже, че с оглед на постоянните добри резултати, в тима клишето за незаменимите футболисти не важи?

Няма незаменими футболисти, това е клише. Затова се и променят схемите, за да може да се компенсира липсата на някой футболист. Друг е въпросът има ли значение дали ще се компенсира даден футболист, тъй като това е детско-юношески футбол и нашата главна цел е тези момчета някой ден да станат футболисти в мъжкия отбор. И въпреки това, разбира се, се радваме, че спечелихме Републиканското първенство. Въпросът е всички, които са в отбора да тренират, да стават все по-добри и да си развиват потенциала, за да могат един ден да са част от представителния тим.

Набор 2001 на Ботев е най-добрият отбор в България в последните години и това го показват множеството спечелени трофеи и непрестанните успехи. Как успявате да държите това топ-ниво през годините?

В последните няколко години наистина спечелихме много турнири. Свикнахме с победите и дори не знам как ще реагираме, когато загубим, защото това неминуемо ще се случи някой ден. Тези победи в последните две години са резултат на работата в предишните години. Всичко се дължи на съвместна работа от дълго време, по един и същи начин. Нашият принцип е, че ако ние владеем топката и сме достатъчно добри, не би трябвало да има отбор, който да ни спре. Преследваме този принцип и това е разликата на философията на футбола между нашия отбор и останалите. Ако гледате анализи на мачове, всеки казва къде е сбъркала отбраната, за да има гол, преследва се клишето, че ако няма грешки няма да има голове, а ние твърдим точно обратното. Ако нападението е перфектно - защитата няма какво да направи, но постигането на съвършенство в атака е много по-трудно отколкото в защита и затова става малко по-трудно.

Мислите ли, че това постоянно високо ниво създава страх в противниковите отбори, когато се изправят срещу Ботев?

Ако трябва да се концентрирам върху думата мисля - не, не мисля, защото не ме интересува. За мен е важно какво прави нашият отбор, а това какво мислят другите за нас - дали ни мразят, дали ни харесват, нас не ни интересува.

Какво следва оттук нататък за набор 2001?

Най-важното оттук нататък е всяко едно дете от този набор да си достигне потенциалът. На някои той е по-голям, на други е по-малък и ако всеки си го постигне някой ден няма да съжаляват, че са пропуснали дадена възможност в някой мач. А в крайна сметка, без значение от купи, медали и победи, ако на 18 години те не са станали футболисти, тези неща тях няма да ги топлят. А тяхната мечта е станат футболисти.

Още по темата: общо новини по темата: 263
04.11.2016
03.11.2016
01.11.2016
28.10.2016
26.10.2016
25.10.2016
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Легенди на Ботев и Локо присъстваха на основаването на нов футболен клуб в Пловдив
Стана ясно кога Григор Димитров започва участието си в Мадрид
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Ботев отвори нова ложа на "Колежа"! Билетите - по 120 лева
Черно море се надъхва за мача с Локо
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: