ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Каназирева: Паркирай, ако можеш!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:44 / 14.10.2015Коментари (11)4661
©
"Паркирането в "Синя зона" и наказателните мерки чрез поставяне на скоби и репатриране с паяк се превърнаха в златна мина за общинския бюджет.

За един мандат, 4 години, водачите на МПС са вкарали в градската хазна близо 12 млн. лв.

Но тези пари потъват в общия кюп и изобщо не се взимат мерки, не сe инвестират в паркинги липсва дори и концепция за поетапно решаване на проблема с паркирането", коментира Дани Каназирева.

Справедливо е тези средства да се реинвестират или харчат целево за изграждане на обществени паркинги и джобове, и то не само в централна градска част, но и в кварталите.

Утопия си остана и препоръката в генералния план за организация на движението в Пловдив за изграждане на буферни паркинги, където могат да спират пристигащите извън Пловдив коли.

Като сапунени мехури се спукаха обещанията за етажни паркинги в "Капана" и в Стария град. По лансираната в началото на мандата идея за многоетажен паркинг до Съдебна палата днес се мълчи. 

Единственото, което беше направено в настоящия мандат, са паркоместа за два туристически автобуса до Източната порта. В Пловдив са регистрирани над 160 000 автомобила или почти всеки втори жител има кола. И няма къде да я паркира.

Най-големият проблем с места за паркиране е в жилищните квартали на Пловдив.

Ситуацията в жилищните квартали в Пловдив е критична, а в отделни райони - направо катастрофална, считат от "Съюз за Пловдив". Паркира се безразборно по тротоарите, на улиците, в зелените площи, междублокови пространства и в градинки. Хората са принудени да го правят, тъй като общинските действия в тази насока са нулеви.

Общината продължава да разпродава имотите на Пловдив, които могат да бъдат отредени за паркинги и съответно постепенно да се осигури една качествена и достъпна услуга, за която хората реално плащат чрез данъците и таксите си.

Дани Каназирева и "Съюз за Пловдив" са за незабавно приемане на следните решения:

1. Намаляване на цената за общинските паркинги от 2 на 1 лева на час и изравняване с цената за паркиране в "Синя зона". Различните цени между паркингите в "идеалния" център и "Синя зона" е поредният парадокс. Затова и малкото общински паркинги са празни, а улиците в "Синя зона" са задръстени. 

2. Задължително изграждане на буферни паркинги в широк център с ниска цена за престой - 0,50 лв. за час или изобщо без такса - по подобие в София, с цел да бъдат атрактивни за ползване от хората. Това ще разтовари идеалния център.

3. Изграждане на обществени охраняеми паркинги в жилищните квартали, без такса за ползване от живущите в района. Това ще освободи тротоари и зелени площи в кварталите. За това е нужно: спиране на безогледното разпродаване на общински терени, отреждане на част от тях за нови места за паркиране. Така постепенно ще се осигури една качествена услуга, за която хората реално плащат чрез данъците и таксите си, но не я получават. 

4. Ограничаване на "Синя зона" след анализ и обсъждане с пловдивчани. Прецизиране на софтуера за плащане с SMS. 

5. Спиране на тормоза на т.нар. паяци и репатриране на неправилно паркираните автомобили само в краен случай, когато се създава риск за участниците в движението. 

6. Проектиране и изграждане на паркоместа тип "джобове", след подробен анализ на инфраструктурата и където тротоари и улици позволяват. 

7. Преразглеждане на проекта за велоалеите в две посоки:

- Обезопасяване на алеите, които преминават покрай автобусните спирки.
- Възстановяване на тревните площи, отнетите паркоместа и тротоари.

Всичко това струва пари, които Пловдив има и пловдивчани плащат. За един мандат общината събира от паркингите и "Синя зона" близо 12 милиона лева.

Те са достатъчни. Но липсва принципа, когато плащаме за една услуга, средствата да се реинвестират в подобряването й.



Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 14.10.2015 г.
+4
 
 
След въвеждане на синя зона и еднопосочни улици в центъра, придвижването стана доста по-приемливо и цивилизовано. Какви ги бръщолеви госпожата рано сутрин?! Нормално е да има общински паркинг в топ център за 2лв на час. Откакто някой в този форум ме 'светна', че са общински, ползвам ги ( Райфайзен и Тримона) с още по-голямо желание. Това е моята скромна лепта за благото на града. И откакто се оплаках тук, че не винаги издават касови бележки, не са пропуснали да ми дадат. А лятото бяха назначили на Райфайзен едно изключително лъчезарно и възпитано момче, което нарочихме за студент по медицина с мъжа ми. Просто ни направи огромно впечатление! Явно общината контролира и управлява добре. Хубавите общини са богатите, Каназирева. С трици маймуни не се ловят.
на 14.10.2015 г.
-1
 
 
Не симпатизирам на Каназирева, но има логика в изказването й. Освен предложенията й, има и още нещо, което може да се направи - да се премахнат грозните гаражи в кварталите и на тяхно място да се обособят места за паркиране на открито. Така и гледката ще е по-красива и ще се съберат повече коли.
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 14.10.2015 г.
+6
 
 
Здравка пак си проветрява устата.... гледай си бизнеса и не се напъвай моля ти се .... предизвикваш неприязън с платените си статии тук всеки ден.
+6
 
 
Е ,хубаво де първоначалния проект на Пеещите фонтани беше с подземен паркин!Кажи Здравке КОЙ прати псевдо протестиращите "зелени" да протестират и атакуват в съда този проект.....ти тези "зелени" познаваш ли ги Здравке?????
+7
 
 
Тази точки 5 дето си я вмъкнала, надявам се е там по погрешка, сериозен юрист за какъвто се имаш Здравчеее, не може да я мисли сериозно.... кой ще определя кое паркиране е рисково за участниците в движението, че само тези коли да се репатрират, сигурно ти и екипа ти, щото за КАТ и нормалните хора щом е паркирано неправилно, значи има основателен риск за останалите участници в движението или узаконяваме корупцията или поне част от нея. Аз ако съм от КАТ с две ръце ще гласувам за теб.... за твое съжаление не съм катаджия.....
+11
 
 
Каназирева, недей да лъжеш хората, както Славчо с безплатно паркиране, справка Мол Пловдив той се намира далече от идеалния център, а наскоро там беше въведено платено паркиране. Защо ли? Навсякъде където паркирането е безплатно както в центъра така и по паркингите винаги ще има хора, които ще паркират денонощно там и пак няма да има паркоместа, така че стига с тези гнусни лъжи. Що се отнася до изграждане на още паркоместа в центъра това е още една лъжа. С въвеждането на ограничения за паркиране в центаралната част се регулира не само паркирането, а и трафика оттам мръсния въздух, който в Пловдив е един от най - замърсените, така че стига си говорила глупости. Като толкова много говориш за Европейско развитие на града, кажи как е там в градове подобни на Пловдив. Дали ограниченията за автомобили не са още по - големи? Никой не задължава хората да идват с автомобилите си в центъра. Стига с популизъм и празни приказки.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: