ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Каназирева: Най-пазената тайна е как се харчат парите за чистотата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:34 / 30.06.2015Коментари (8)3541
©
Бюджетът на Пловдив за чистота е огромен, а гражданите му продължават да живеят в толкова запрашена среда, че периодично по този показател градът е на първо място в Европа. Защо е така?

- Чистотата, за съжаление, е тема табу в Общината, защото най-големите икономически интереси, и то не само в Пловдив, се концентрират в почистващите фирми. Това винаги е било разменна монета за политическа подкрепа и коалиционни договорки в Общинския съвет за взимане на решения, които са на последно място в услуга на пловдивчани. Ако проследим как се е променял бюджетът в раздела за чистота, ще видим, че от времето на Иван Чомаков тези пари започват от 15 милиона лева, за да стигнат 30 милиона лева сега. Нараснали са двойно. Затова такса "смет" е толкова висока. Тези милиони не са в името на образцовата чистота на града, за по-добрия въздух, за хигиенизираните паркове, подблокови пространства и детски площадки, а служат за спазаряването на коалиционни договорки и облагодетелстват приятелски фирми.

За коя от дейностите по почистването поглъща най-много пари?

- Анализи по тази тема няма, отчети не се дават. Всичко е забулено в тайни договорки. Много пъти до този момент от "Съюз за Пловдив" сме искали подробни разбивки на парите за чистенето на града, но никога не сме ги получавали. Така че тази тема аз я поставям много сериозно. Тя е сред основните ми приоритети. Фактите са, че пловдивчани плащаме 30 милиона лева за общинската фирма "Чистота" и 7 милиона за ОП "Паркове и градини". Срещу тези колосални суми какво получават гражданите? По кварталите хората се молят за една здрава пейка, за кошче за отпадъци, за малко зеленина в междублоковите пространства. Надяват се да имат безопасни площадки, където децата им да играят, очакват да се подновят и поддържат занемарените спортни игрища. А милионите изтичат.
Това е изключително несправедливо, защото ни принуждава да се молим за нещо, което със своята такса "смет" вече сме платили, но така и не получаваме като услуга.

Досега таксата за битови отпадъци неизменно расте през годините? Да се очаква ли ново повишение?

- От "Съюз за Пловдив" предлагаме категорично намаление на таксата за битови отпадъци с 40%. И го предлагаме вече за пета година в Общинския съвет. Разбира се, образувалото се на корпоративен принцип мнозинство не само не го приема, но през годините често дори не е допускало предложението да се разгледа на сесия в зала.

Но има ли реална възможност за такова голямо намаление на таксата за отпадъците?

Разбира се. За мен, цялата идеология, принципът на формирането на такса "смет" трябва да бъдат променени. Навсякъде в развитите държави по света действа принципът "замърсителят плаща", но не и според нашето законодателство. Справедливо е който прави повече боклук, да плаща повече. А хората с по-скромно потребление, да плащат много по-малко. И тъй като това не е законодателно уредено, а общините не са готови с нови методики, ние от "Съюз за Пловдив" предлагаме това намаление с 40% засега. Ако погледнем Варна, например, съпоставим по параметри град, таксата за отпадъци е точно с 40 на сто по-ниска в сравнение с Пловдив. Във Варна тя е 3,7 промила, а тук - 5,3 промила.

Къде отиват тези пари?

- Това е тайна. Точно това казах преди малко - няма сметка, няма лист черно на бяло, за да видим за какво се харчат. Трябва да има конкретна количествено-стойностна сметка. Трябва да може да се види как и защо сумата нарасна през годините толкова мното. За нас това нарастване е необосновано.

Ние в "Съюз за Пловдив" сме убедени, че таксите могат да се намалят чувствително, че услугата може да бъде много по-качествена и че "Чистота " и "Паркове и градини" задължително трябва да влязат между блоковете, в кварталите, там, където живеят пловдивчани.
За да се случат тези неща, е необходимо парите да се харчат ефективно и процесът да се контролира стриктно. Защото решаването на проблемите на града ни не се изчерпва с това да посадим рози по някой булевард и да сложим саксии с цветя на Главната улица. Ако е мръсно и прашно там, където живеем, означава, че не сме си свършили работата като управленци.

Всяка кметска администрация досега все се е настоявала, че са нужни много пари, за да е добре почистен градът, за да няма дупки по улиците и да равни тротоарите. Толкова много пари ли трябват?

- Всъщност не се търсят ефективни начини за справяне с реалните, елементарни проблеми на хората, които не струват скъпо и парите за тях са в Пловдив. Управляващите се хвърлят на помпозни, големи проекти. Те се изпълняват с ниско качество и не носят дългосрочен социален ефект - не се създават по-добра инфраструктура и среда за живеене, не водят до разкриване на нови работни места. Имаме един основен проблем и той не е само в Пловдив, а в цяла България. Харчат се милиони левове от данъците и таксите на гражданите за изграждане и реконструкция на инфраструктура, а само след няколко месеца или година се налага направеното да се ремонтира. Защото работата е извършена некачествено, при занижен контрол.

Заради лошо изпълнение улиците и тротоарите скоро се нуждаят от ново асфалтиране и пренареждане. Същото е положението и с поддръжката на зелените площи, на детските площадки и спортните игрища. Инвестира се, но само месец-два по-късно те са вече изпочупени, мръсни, занемарени. Налага се отново да се дават пари за същите обекти, за същите дейности. От всичко това губим всички ние, пловдивчани. Ако не наложим ред, сигурност, еднакво прилагане на закона във всички части на града, просто няма да направим и крачка напред. Освен да създаваме, трябва да пазим и поддържаме вече създаденото. Защото парите, които се харчат за поддържане, са многократно по-малко от средствата, които се дават да правим по няколко пъти едно и също нещо отначало.


Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Чета чета само едно не мога да разбера ? Защо всички политици и кандидат политици се активизират когато наближават избори? През останалото време разни безобразни членове на общинския съвет си мируват и мълчат и си взимат "заплатките" и изведнъж всички стават хипер активни граждани и общественици. Защо всички тези въпроси не бяха повдигнати след първата година на управление на нашия "обичан" кмет?
-1
 
 
,,,Здравкее, питай твойта близалка Славчо, за 750 000те хил.лв. от бюджета в последната му год. за МЕТЛИ,,,тогава ми се прави на отворена и престани да лъжеш хората,,,та те и затова те изритнаха от ГЕРБ.
-1
 
 
А защо не казваш, че основно запрашаването идва от амтомобилите или като кажеш, че ще има още растрикций за коли никой няма да гласува за теб! Аман от тъпи джанти като теб!
на 30.06.2015 г.
+2
 
 
Кака Здравка е пак на гребена на вълната . Заедно със Славчо сте ми(ни) толкова смешни .
+1
 
 
Б@си безизразната физиономия....и тая ще ми управлявала града...ай бягай с тая физиономия на камък да се отплащаш на тоя, дето ти даде парички да си направиш кампания и да размътиш водицата на Тотев.... продажница
+5
 
 
Тия хора как така през 4 години се сещат за Пловдив? Като да се долавя някаква повтаряемост, или на мен така ми се струва?
+4
 
 
най голямата не-тайна е че си просто една шафрантия Здравке
+9
 
 
всички предлагат намаление на данъци и такси :) скоро ще започнат и пари да раздават вместо да събират :) истината е че те нямат експерти и разчети а говорят популистки :) и Славчо и тая :) всъщност Пловдив сега е в много добро финансово състояние и е доста апетитна хапка :) хората кучета ги яли :) гласувам за тотев
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: