Саидходжа - грешник и герой

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:50 / 25.08.2008
2501
Най-добрият нападател на Ботев в момента - Дормушали Саидходжа, за пореден път изригна на терена. Той стана №1 в кръга след двата си гола срещу Черно море.

Съдбата на 23-годишния голаджия обаче е такава, че за него в медиите повече се споменават истории, свързани не с футбола. За първи път България разбра за таланта на Муши, както го наричат феновете на Ботев, през 2005 г., когато в мач от "Б" група той вкара 6 гола на Локомотив (ГО). По този начин юношата на Kанарите счупи 40-годишния клубен рекорд, като преди него пет попадения в един двубой имаше легендата Добри Ненов. Оттук нататък за Саидходжа хората слушаха дори в новинарските емисии на националните телевизии. Най-тежкият период в живота на голмайстора безспорно идва половин година след неговия рекорд - през пролетта на 2006 г. Тогава Муши изчезна мистериозно от тренировка на отбора след двубоя срещу Берое, като едва след 2 дни стана ясно, че той се намира в следствения арест. Пловдивските магистрати бяха присъдили постоянна мярка за задържане на нападателя заради това, че той и баща му Сафет са участвали в сбиване в дискотека в Асеновград. Оказа се, че в екшъна е пострадал полицай. По-късно се разбра, че Саидходжа е защитил баща си в кръчмарската свада. Така или иначе, той престоя в килията почти 2 месеца, като през това време единствените му тренировки бяха да рита топка от тенис в стената. Топката му бе подарена от неговия първи треньор в Ботев - Митко Джоров, който и до днес е в приятелски отношения с таланта и често му дава съвети.

В началото на тази година Дормушали също влезе в хрониките, след като спаси от измръзване 30-ина души, намиращи се в закъсал в снежните преспи автобус. Дормушали спира със собствения си джип и изтегля рейса. За геройството му нямаше да се разбере, ако лично кметът на село Богомилово не се бе похвалил пред медиите, че едно 22-годишно момче се оказало на точното място в точния момент.

Иначе талантливият играч наистина е кротък човек и в досегашната си кариера няма нито един червен картон. Престоят в родния Ботев обаче невинаги е безпроблемен, тъй като е имало моменти, в които феновете са го освирквали заради слабата му игра. Миналия сезон например не бе сред успешните за Саидходжа, но въпреки това треньорът Тенчо Тенев постоянно го налагаше в състава.

В досегашната си кариера Муши има един престой в чужбина. Игра под наем в датския Рандерс заедно с Тодор Янчев. Преди този трансфер Саидходжа беше близо до подписване на договор с шведския Хелзинкборг, но нещата се провалиха въпреки десетдневния му лагер с отбора в ЮАР. Това лято пък оферта за Дормушали изпрати турският Денизлиспор, но отново не се стигна до сделка. Договорът на нападателя с Ботев изтича през лятото на 2009 г. и той все още отказва да подпише нов контракт. Това може да създаде сериозни проблеми на футболиста, като се има предвид каква е практиката в Ботев с играчи, които нямат желание да подпишат нови договори.

Източник: в. "7 дни спорт"



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).