ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Жители на "Северен" пред Славчо Атанасов: Не искаме втори Гърмен!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:39 / 09.06.2015Коментари (3)5100
©
"Ние не искаме втори Гърмен, но не можем да живеем така и да търпим безобразията на роми от "Шекер махала". А властта я няма никаква - нито община, нито полиция идва при нас". 

Това заявиха в приемната на народния представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов представители на Инициативен комитет от кварталите "Тодор Каблешков" и "Панайот Волов" в район "Северен". 

Днес на съвместна пресконференция със Славчо Атанасов и общинските съветници д-р Лилия Учкунова и Слави Георгиев те настояха за незабавно влизане на общинската управа и оторизираните органи в правомощията си за установяване на ред в смесената махала. 

Хората от излъчен Инициативен комитет от няколко години занимавали всички институции в града с проблемите си, но без резултат. Кметът на район "Северен" е информиран многократно писмено, устно и с посещение на група граждани, а резултати никакви.

"При г-н Тотев не можем да допрем - опитахме да му предадем жалбите ни с 260 подписа по време на едно публично събитие, той ги взе, но и оттам нищо", заявиха Иван Ерменлиев, Ангел Гърнев, Златка Ерменлиева. 

Така стигнали до д-р Лилия Учкунова, отправила вече питане в Общинския съвет, и до приемната на Славчо Атанасов, който се ангажирал с това хората там да бъдат чути и се направят постъпки за влизане на общината и органите на реда в правомощията им. 

От Инициативния комитет признават, че има напрежение между българи и роми в кварталите им, но казват, че те не са "срещу циганите, а - срещу нарушителите". 

"Няма спасение от уличните тържества на открито по всяко време на денонощието. Музиката и шума са нетърпими. Ромите отглеждат животни в къщите си - миризмата по улиците "Делянка" и "Подрумче" е нетърпима. По зелените площи и детските площадки се отглеждат крави и коне, което ги прави неизползваеми, а и опасни за децата", разказаха Иван и Ангел. 

По думите им поголовно се изсичат дърветата в парк "Герена", граничещ с кв."Т. Каблешков", това става пред очите на всички, но никой нищо не прави. Кражбите и нападенията там са ежедневие, както и незаконните строежи и нелегалната търговия. 

"Когато се обадим на 112 ни препращат към районното, като дойдат от районното - ако дойдат, постоят, позавъртят се и си тръгнат", разказаха Иван и Златка. 

"Обществена тайна е че мургавите жители на района не плащат данъци, живеят на социални помощи, изхвърлят тонове боклуци извън кофите, а тези които са в контейнерите преравят или палят. Цяла зима палеха - нетърпимо беше", разказаха още от Инициативния комитет.

В подкрепа на думите им оператор на телевизия "Скат" сподели как по време на снимки на място е бил не само свидетел на казаното, а и на реплики от рода на "Българите да си отиват на село!" и "Ние сме мюсюлмани, вие християните - под ножа!".

"Чашата на търпението преля след 26 май, когато в махалата се проведе демонстрация на циганите в подкрепа на събратята им от Гърмен. Тази подкрепа се изразяваше в изключително шумно викане с непоносимо висока музика, а след многобройните сигнали, реакцията на полицията бе идването на два пъти на патрулна кола, която престоя по няколко минути в края на улицата. И това продължи до 21 часа," разказаха Иван и Златка. 

От Инициативния комитет настояват всички институции да прилагат силата на законите с еднаква тежест за всички граждани. По думите им решение е осигуряването на помещение за ромските тържества, видимо присъствие на органите на реда в смесените квартали, пренасочване на общински охранители територията на района за обществените площадки, паркове и зелени площи и т. н. 

Инициативният комитет дори предлага помощта си и настоява, ако е необходимо, да бъде създаден районен съвет за тази цел. Хората недоумяват защо преди две години ОбС ги е лишил от пенсионерския клуб на ул. "Делянка" №7, продавайки го за склад слещу 29 000 лева.

Народният представител и кмет на Пловдив в мандат 2007-2011 Славчо Атанасов се ангажира да съдейства, както и постави проблемите на хората до вътрешното министерство и колегите си в Народното събрание.
"Когато властта се оттегля от подобни квартали - те се превръщат в гета", категоричен бе общинският съветник Слави Георгиев

"Опитът показва, че това малцинство, когато види, че институциите проявяват безхаберие, започва да се държи по-агресивно и безпардонно. Точно по тази причина , недопустимо е при наличие на такъв сериозен проблем един кмет да не намери време да се срещне и с двете страни - както с хората, отправили жалбите, така и с ромите", заяви Славчо Атанасов

Той припомни, че и по време на неговото управление в град Пловдив е имало моменти с напрежение в етническите квартали, но навременният диалог с местните лидери и съвместната работа с органите на реда е предотвратила ескалирането им.

"За всички ни е ясно, че тези проблеми и напрежението в етническите квартали на Пловдив не са от вчера. Проблемът е, че липсва реакция от страна на всички свързани с реда и сигурността институции, които не вземат адекватни мерки за недопускане на ескалация на напрежението, което в даден момент няма да бъде овладяно. Ако не се реагира навреме, ще стане като в Гърмен", каза още Славчо Атанасов.


Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+6
 
 
Преди избори всички се удрят в гърдите и казват: аз ще Ви помогна!!!!! Да си сложат по един дунапрен на гърдите,че ще им посинеят! Не им вярвайте,защото те лъжат повече и от циганите.
+5
 
 
Хахаххаха няма такъв смях .....турските сериали на Галфона почнаха .....помните ли интервютата от болницата по пижамка.....няма такъв БОКЛУК!
+6
 
 
А какво направи г-н Атанасов докато беше кмет по тези проблеми? Защото те не са нито от вчера, нито от оня ден. Същите проблеми ги имаше и по негово време. Аз лично съм звънял заради тези цигански сватби. И? Нищо разбира се. Така че добре знаете проблемите, г-н Атанасов. То всеки пловдивчанин ги знае. Ама след като вече доказахте, че за 4 години нищо не направихте по тях, защо изобщо си отваряте устата по темата?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: