ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Треньорът на Локо се бори с педофилията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:05 / 15.07.2008Коментари (0)2558
© Plovdiv24.bg
Името му е кошмар за радиокоментаторите. Драган Канатларовски пое Локомотив преди няколко месеца, но журналистите все още се стряскат, когато трябва да произнесат фамилията на футболния треньор. Мнозина я бъркат, грешат и в ударението й. Канатларовски вързва на папийонка езиите и на най-печените коментатори. "Няма страшно. Така беше и в Испания, и в Турция, където играх като футболист. На журналистите им беше трудно. В Испания ме наричаха Кана, а в Турция - Канат". смее се Драган. И обяснява, че ударението на фамилията му пада върху третото "а".

Новият треньор на Локо (Пд) е изключително популярен в родината си. Два пъти е селекционер на Македония. За него в България се знае само това. Малко е известно що за човек е наставникът на "смърфовете" от Пловдив. Животът на Драган може да бъде охарактеризиран само с четири думи - "Наташа, футбол, футбол и футбол". Наташа е мистериозната македонка, с която живее. За нея се знае, че е обявявана за
най-чаровната жена на Македония.

Канатларовски обаче не ще да изпада в подробности. Казва само, че спътницата му в живота върти бизнес. И призна

© Стандарт
ва, че тя е музата му. "Наташа е най-голямата любов в живота ми. С нея съм изключително щастлив. Покрай Наташа съм много по-мотивиран за работа. Успехите ми на терена се дължат и на нея", усмихва се Канатларовски.

В родината си Канатларовски е завършил средно образование и Педагогическа академия. Нито миг обаче не е работил като учител. Има диплом и от Треньорската школа в нашата НСА от времето на проф. Шишков. В НСА е в един курс с Христо Стоичков, Наско Сираков, Любо Пенев, Златко Янков, Тенчо Тенев и Сашо Станков. "Оттогава имам много приятели в България", казва Драган. Той добавя, че никога не се е плашел от учението. "Не ме е срам да питам, за това не ми е неприятно да стажувам по клубове", добавя Цапар. Малцина знаят, че Канатларовски е бил на стаж при Ивица Осим в Щурм (Грац), при Джовани Трапатони във Фиорентина и при Фабио Капело при престоя му в Реал (Мадрид). Драган чиракува и при Ариго Саки в Атлетико а също при Ирурета в Депортиво ла Коруня и Луис Фернандес в Селта (Виго). "Бях и три месеца при Шустер в Реал (М). Все пак там работи моят приятел Предраг Миятович. Този стаж изкарах, преди да дойда в Пловдив", разказва треньорът. Драган Канатларовски опровергава слуховете, че негов мениджър е бившият изпълнителен директор на Локо (Пд) Емил Наков. "Не е Наков. Мениджърът ми е испанец. При него имаше оферти от Гърция за мен. Но аз предпочетох Локомотив (Пд) заради историята на този клуб", отсича Драган.

Баскетболът е другата слабост на Канатларовски. Като всяко дете от Югославия и той е запален по играта под кошовете. "Играх до 16-годишен и не бях лош баскетболист. Моят любимец бе Дражен Петрович.

Но после избрах футбола", казва Драган, който рядко изпуска баскетболен или хандбален мач по телевизията. Гледа с интерес и тенис. Сериозни тренировки по футбол той започва в Битоля още на 9 години. Треньорът намира малкия Драги на асфалтовата площадка в училище. В югославската елитна дивизия дебютира като голобрад 17-годишен тийнейджър с екипа на Транскоп (Битоля). Почва кариерата си като дясно крило, после е преквалифициран в халф. Рита още в Пелистер и Вардар. През 1989 г. Драгослав Шекуларац го взема в Цървена звезда.

Там играе с Просинечки, Савичевич, Пикси Стойкович и Дарко Панчев. В Белград треньор му е и Люпко Петрович. "Люпко е човек, от когото можеш да научиш много", твърди Канатларовски. Преди световното в Италия вече е в националния тим. Играе срещу Полша при 0:0 в Лодз. В спис
© Стандарт
ъка е за шампионата, но контузия го вади за месец извън терените и Канатларовски гледа по телевизията Мондиала. Заради травмата пропада и договорът му с Марсилия. В продължение на три сезона носи екипа на Депортиво ла Коруня, където се засича с нашия Илиян Киряков.

Завършва кариерата си през 1994 година в Кършиякаспор (Измир). Месеци по-късно става треньор на Победа (Прилеп). По-късно печели купи с Вардар и Беласица (Струмица). Два пъти е начело на националния отбор на Македония. Държи рекорда от 3 години и 13 дена начело на репрезентацията, с която има 31 мача.

Най-силните му мачове с македонците са срещу Холандия (2:2) и с Англия в СкошЙ (1:2). "Винаги залагам на офанзивния футбол. Предпочитам футбола за публиката, както е в Англия и Испания. Но съм наясно, че резултатите правят един треньор добър или лош", казва Канатларовски.

В родината си Канатларовски е боготворен или хулен като всеки популярен човек. Треньорът не обича да се хвали, но участва в благотворителни акции. В края на миналата година спецът дарява 17 000 денари за борба с педофилията. С парите на Драган "Прва детска амбасада во светот" открива национален безплатен телефон, юридическа служба и психо-социална служба за деца и младежи, които са жертви на педофили.

Като всеки съвременен треньор Драган е на "ти" с новите технологии. Сутрините му стартират с четене на новините в интернет. Повечето си време в България прекарва на "Лаута", но когато му остане свободно време, се разхожда в Стария град или главната улица.

Битоля и Цапри са любимите места за почивка на Драган. Веднага щом разпуснат играчите на Локо, Канатларовски хукна към родните си места, за да се види с близките. "Предпочитам планината за почивка. Харесвам Пелистер и Златибор, планински курорт в Сърбия. Истината обаче е, че за 29 години, откакто съм във футбола, почивните ми дни са по десетина за година", казва Канатларовски.

Не по-мапко загадъчен на пръв поглед е и прякорът на Драган. В родината си той е известен като Цапар. Оказва се. че прозиището идва от селото Цапари. откъдето е родът на Канатларовски.  Цапар се превежда като "човекът от Цапари". Родното място на треньора на Локо е в полите на Баба планина, на 10 км от Битоля. Селцето е създадено през 1622 година. Жителите му вземат дейно участие в Илинденското въстание от 1903 година, край селото има кале на Крали Марко. Селото е известно и с обичая Водици.

Празникът с маски става край манастира на селото. Драган е израснал тук, въпреки че е роден на 8 ноември 1960 година в Белград. Треньорът на Локо е сред двамата най-известни жители на Цапари. Другата прочута личност е бившият посланик на Македония в САЩ Любица Ачевска. "Познаваме се с нея", обяснява Драган. Родното село на Канатларовски отскоро е побратимено с викингите от Хексхет, селище в езерна Англия. Според публикации в македонските медии над 50 процента от 600-те жители на Цапари с лекота говорят английски. Селото на Драган е било общински център, но в края на миналия век местните масово емигрират в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Англия и Южна Америка.

Източник: в. "Стандарт"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Премина от Локо в АЕЛ, но сега го очаква още по-силен трансфер
Емо Наков: Нефутболни съветници на Жоро Илиев уволниха Едо през 2004 г. Огромна грешка!
Неопитни съдии за мачовете на Локо и Ботев
Бърза реакция на футболистите от Локомотив, подкрепиха младо семейство в тежко положение
Локо посъветва феновете си да дойдат по-рано в "Коматево"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: