Иван Тотев: Стадион клас III, клас IV в Пловдив ще излезе по-евтино от София

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
10:12 / 07.10.2013
11656
Кметът на Пловдив Иван Тотев даде обширно интервю пред "7 дни спорт". Градоначалникът говори както за стадион "Пловдив" и идеята да стане национален стадион, така и за проблемите и радостите в местните Локо, Ботев, Марица и Спартак.

- Г-н Тотев, преди малко повече от месец изпратихте писмо до г-н Орешарски и министъра на спорта Мариана Георгиева за финансиране ремонта на стадион "Пловдив". Имате ли вече отговор?

- Стадион "Пловдив" е изключително болезнена тема за града ни. През годините много хора са се опитвали да си правят пиар, чисто политическо, на тема стадион "Пловдив" и пловдивчани вече са се уморили. За това ние през този мандат почваме да мислим за стадиона, гледаме обаче да не е чак толкова публично и избягваме да говорим на тази тема. Пловдивчани вече се умориха да слушат как някой ще дойде и ще построи този стадион. Помните, идваха испански инвеститори, идваха немски, IMG също гледаха базата. Та през последните 3-4 години се извъртяха много инвеститори, които оставиха само празни надежди у пловдивчани. Хубавото е, че в Пловдив вече почнаха да се виждат резултати от реални инвестиции в спортната инфраструктура - спортната зала, спортно-университетската зала и базата на Ботев. Наистина темата за стадион "Пловдив" до някаква степен мина по на заден план. Вече има реални други бази, но този стадион винаги е бил №1 като тема за пловдивчани. Истината е, че това, което имаме като съоръжение, е строено в други времена, говорим за преди 1989-та. Тогава е било нормално на един 300-хиляден град да му направиш 55-хиляден стадион. Такива са били грандоманските възгледи на тогавашните ръководители. В резултат ние имаме едно съоръжение прекрасно като замисъл, но морално остаряло. От 1990-та не е забит нито един пирон. Базата през тези години се руши. Средствата, които трябват, са много големи. И с една пиар-акция на някой, който събира пари, примерно тотализатор, това са нереални неща, по-скоро само за пред хората. Опитваме се да използваме някои национални приоритети, които има България, и да впишем този обект в същата графа. Темата с европейското първенство е много интересна. Всички говорим, че на България й трябва стадион. Фактът е, че пред строителството на нов стадион и довършването на "Пловдив" от финансова гледна точка тук е по-добрата сделка. Вече има много други неизвестни в уравнението като приоритетите на БФС и решението дали националният стадион да бъде в столицата, или не. Ние с това писмо предложихме нещо по-евтино за държавата. Не ми се иска да казвам, че имаме големи очаквания. А отговор все още нямаме.

- Изглежда, че приоритет пред БФС е националният стадион да е в столицата.

- Така е, да. Няма връзка между столица и национален стадион. Това беше по времето на социализма. Имаме една държава с една столица и един национален стадион. В Европа в момента са толкова децентрализирани нещата и много често най-големите футболни клубове не са от столицата. Също така националните отбори не играят винаги в столицата. Самата дума "национален" е малко архаична. Ние говорим за стадион, отговарящ на някакви изисквания - клас III, клас IV и т.н. За нас е важно да имаме такъв стадион в България, а тук той може да излезе по-евтино.

- Споменахте базата в Коматево, няма как да не ви радва фактът, че в Пловдив има вече такова уникално съоръжение?

- На откриването имах възможността да кажа на ръководството на Ботев и на собственика Цветан Василев, че докато не отрязахме лентата, аз не вярвах, че това ще се случи. Пловдив е градът с най-богата футболна история и толкова таланти са излезли оттук. В последните 20 години имаше едни президенти като... Вижте една поредица от президенти на Локомотив, а в Ботев имаше много злополучни шефове, след които остана само негативност. През тези 20 години футболът в Пловдив изостана от това, което трябва да е. Нищо футболно не отговаряше на самочувствието, което се носеше в града. Естествено, не отговаряше и на резултатите. Видяхте как Ботев мина през всички групи, как Локо години наред се бори да остане в "А" група. Това бе много тежко за всички нас. Изведнъж монетата се обърна. И е нормално в началото да не повярваш, че това ще се случи. Фактът е, че ние отидохме, отрязахме лентата и открихме уникалното съоръжение. Трябва да изпитваме респект към такива инвеститори. Балансът приходи-разходи в една такава база е много сложен. Всички са много добри в разходната част, но в приходната издъхват. Така че адмирации, а ние, община Пловдив, подкрепяме такива инвеститори и ще го правим и занапред. Променихме проекта за стадион "Христо Ботев" и ще отговаря за клас III. След построяването на съоръжението това ще стане единственият стадион в България, който може да приеме мач от Шампионска лига реално. Защото "Васил Левски" е с компромиси.

- Ботев изпревари доста крайната дата за Коматево, може би и за Колежа ще видим подобно избързване?

- На откриването на базата в Коматево Цветан Василев сподели, че ще свали годините на изграждане на "Христо Ботев" от 3 за 2. Всичко това го прави заради феновете, което е страхотно.

- Г-н Тотев, казахте Шампионска лига, готов ли е Пловдив да приеме мач от този ранг?

- Това, което сигурно, е, че Пловдив е най-посещаваният град от гледна точка на зрители. Статистиката е красноречива. Един стадион като този на Ботев с капацитет малко над 18 хиляди, всеки мач ще бъде пълен.

- Няма как да не сте доволен от това, че двата пловдивски отбора вървят много добре в "А" група?

- Това е голяма отговорност. Истината е, че има финансова криза и всеки се нуждае от подкрепа. Помагаме много и на двата отбора. В момента община Пловдив полага огромни усилия да помага на Локомотив, защото той е отборът с по-голяма нужда. Миналата година с помощта на държавата направихме осветлението на стадион "Локомотив", общината даде 1,1 хил. лв. По същия начин дадохме и на Ботев седалки за около 960 хил. лв. плюс информационното табло, което ние ще купим. Драмата е с бъдещето на стадион "Локомотив". Има проект за трибуна "Бесика". Мястотo, където е стадионът, е една от първите селищни могили на Балканския полуостров. Точно затова феновете са много амбицирани да направят музейна част в трибуната. Около 4 млн. е целият проект, това, което мислим да започнем, е на стойност 1,5 млн. лв., като там чакаме около 960 хил. лв. и от г-н Марешки.

- Вижда се тенденция на изоставане на софийските отбори за сметка на провинцията, защо богатите хора не дават парите си в столицата?

- Колкото е по-голям градът, толкова повече са интересите и лобитата, а резултатите от тях се виждат в Левски и ЦСКА. В по-малките градове, какъвто е Разград, там няма лобита, а само една линия. Ако е права, има резултат, ако не - нещо не е наред. Тук, в Ботев, е по същия начин, всеки си знае работата. Не се нападат един друг, а голяма част от легендите работят за клуба под една или друга форма. Ресурсите на софийските отбори е огромен на фона на България. Там ресурсът не е проблемът.

- Скоро бе дербито между Локо и Ботев, как Пловдив успява да удържи феновете?

- Имахме малко драма преди мача, тъй като агитките искаха да се събират на 300 метра една от друга. Аз лично говорих с тарторите на агитките и те поеха ангажимент, че шествието ще бъде тихо и кротко. За първи път в Пловдив на толкова близко разстояние имаше фенове на различни отбори. Иначе в годините назад сме имали доста лоши примери.

- Локо и Ботев вървят, но Пловдив има още два отбора - Марица и Спартак.

- Много е тежко положението, особено с Марица. Проблемът там е, че три пъти за една година сменят ръководството. Миналата година общината гласува сума средства за Марица, но докато ги получат, те си смениха юридическото лице и ние не можахме да им преведем парите. Дано всичко да се оправи, защото Марица е марка, все пак Христо Стоичков е излязъл оттам. Четири пловдивски тима в "А" група - само в мечтите. Самите Спартак и Марица не го искат това. Тяхната задача е да развиват децата.

- Какво има във въздуха на Пловдив, че се раждат толкова много талантливи спортисти?

- Пловдив привлича много деца от региона. Градът е разположен добре географски и е като притегателен център. Ето, вижте един Тошко Неделев, който е от Белозем. Това е едно село на 15-20 км от тук. Пловдив привлича децата с добрите школи и треньорите, които работят там. Все пак това е най-важното. Смятам, че още много деца ще изберат пловдивските школи пред другите. Ето, Тошко Неделев води примерно 50 деца, които искат да станат като него. Успехът води до успех.

- Споменахте Тодор Неделев, прави впечатление, че феновете на Локо не мразят звездата на Ботев, това не е ли странно?

- В Пловдив има нещо, което е много по-различно от останалите. Тук много често може да видите фенове на Локо и Ботев заедно. Всеки си знае своята вяра и отбора, който подкрепя, но да гледат заедно мач, не е голямо събитие. Имаме много големи звезди, които са играли за Локо и за Ботев. Интересното е, че те не са били оплювани. Това е духът на града, тук живеят и много етноси. Различията се приемат по-лесно в Пловдив.

- Виждали сме ви на много мачове на Ботев, кой е вашият любим отбор?

- И на Локото ходя много. Аз съм от Ботев, но по-често ходя на мачове на Локо Пд. Кметът трябва да балансира. В последно време съм много активен във Фейсбук и един фен на Ботев ми беше написал така: "Аз виждам, че ходиш повече на мачове на Локо, но знам, че си от жълто-черните и ако трябва да бъда честен, дано никога не стана кмет и да съм на твоето място" (смее се). Това е реалността!



Виж коментарите (12)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 10
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).