Реконструкцията на стадион "Христо Ботев" започва на 1 юли, бутат трибуна "Изток"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (170)
11:36 / 17.06.2013
19409
Имаме готовност от 1 юли да стартираме реконструкцията на стадион Христо Ботев. Това каза президентът на ПФК "Ботев" Пловдив Юли Попов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Това неминуемо ще създаде затруднения, но сме сигурни, че феновете ще ни разберат. Най-напред ще започнем с трибуна "Изток", заяви Попов на пресконференция днес и за повече подробности даде думата на главния архитект Георги Савов.

"Трибуната в момента е върху насип, затова няма да има взривяване, а просто тя ще бъде изгребана, като на нейно място ще бъде изградена нова стоманобетонова конструкция. Общата квадратура, която ще бъде построена на това място, ще е 2800 квадратни метра. Новата трибуна ще има тоалетни, аварийни изходи за евакуация и ще бъде напълно оптимална откъм безопасност на хората. Срокът, за който тя трябва да бъде готова, е една година.

Според концесионния договор вложените средства за първата една година трябва да са минимум 3 500 000 лева, но аз смятам, че тази сума ще бъде надхвърлена. След като бъде готова, поетапно ще се реконструират и трибуните "Север" (таблото), "Юг" и накрая "Запад", като отборът категорично ще играе мачовете си тук въпреки ремонтите.

Капацитетът на стадиона в завършен вид ще бъде 18 000 места с опция за увеличаване до 20 000. Предвидени са 600 паркоместа, търговски и обслужващи площи, съблекални и всичко необходимо за един модерен стадион. За 4 години всичко трябва да е готово. Съоръжението ще отговаря на IV категория по стандартите на УЕФА, което означава, че на него ще може да се играе дори полуфинал за Шампионската лига. По договор са заложени 18 милиона лева, но тази сума вероятно ще бъде надхвърлена, при това значително. Още обаче е рано за точни цифри.

За домакинските мачове бултрасите ще се преместят на трибуна "Юг", а "Север" ще е за гостуващите фенове. На този първи етап от ремонтните дейности капацитетът на съоръжението няма да се намали с повече от 2-3000 места, защото именно съборената трибуна "Изток" ще бъде използвана като буферна зона, а всички останали места ще могат да се ползват оптимално.

На по-късен етап ще решим дали да монтираме козирката накрая върху вече готовите трибуни, или над всяка една поотделно още щом е готова. Предвижда се 70% от стадиона да е покрит", изчерпателен бе Савов.


Виж коментарите (170)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).