Трибуна Бесика: Разпродават на части археологията на града ни!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (30)
10:57 / 06.07.2012
9150
Феновете на Локо излязоха с ново официално изявление. Публикуваме го без редакторска намеса:

Археологията на Пловдив крие в себе си много апетитни артефакти и събития. Открай време тя е в полезрението на иманяри и "бизнесмени".

Става дума за апетитите на Язов ООД да яхне ни повече, ни по-малко култовата могила Ясътепе в кв. Лаута. С помощта на Археологическия музей той убеждава кмета, че могилата е в... неговия частен терен, което си е една манипулация. Тази могила се е намирала в двора на сегашното ВСИ, където е и възпоминателния камък поставен още от нейния откривател и проучвател Петър Детев.

На среща в районното кметство обаче, пристига някакъв господин и започва безочливо да лъже, че вече е спечелил проект, че въпроса е решен, че нищо не може да се направи и т.н. Всъщност става дума за дейността на фондация "Пловдив-европейска столица на културата 2019". Наскоро точно тя е "одобрила" посочения проект. И ето че сенките от близкото минало, когато бе разпродавана археологията на Пловдив за частни терени и имоти отново са живи.

Това изумява присъстващите представители на Международната фондация "проф. П. Детев" и фенклуба на Локомотив, които са истинските вносители на проекта "Памет за първите заселници", предлагащ да се възстанови в естествена среда част от култовото селище с най-атрактивните му ретродейности. Проектът на фенклуба на Локомотив, архитектурно бюро Балджиев и Международната фондация за българско наследство "проф. П. Детев"е представен още през миналата Коледа на кмета Димитров, но той го е пренебрегнал. Идеята е привлекателна - Пловдив се слави у нас като град, в който се случва точно това - експониране на културни паметници в естествена среда - Античния театър, Римския стадион, Одеона, сега Форума... Насреща обаче ни чака само една лоша търговия с най-свидната част от миналото на любимия ни град - историята за неговото възникване.

Активен участник в заверата по частната разпродажба на пловдивската археология е за жалост музея. С какво участва той? Разкопки!? Сякаш 34 годишните разкопки на Петър Детев не са достатъчни, цялостното разкриване на могилата не се е състояло, та някой музеен умник-"специалист" е решил да разкопава отново... пръстта от старите разкопки на Детев. Това упражнение е параван - казва Й. Детев, за да се усвои комисионната - щяло да струва само 20, 000 лева.

"През целия си живот баща ми не е виждал такива пари за реални разкопки - продължава той. Ако беше ги имал, щеше наистина да докаже, че Пловдив е на 8000 години, а не това да правя аз! Но така се е самоценил Археологическия музей, който всъщност иска да осребри участието си в заверата. И това е първата му взятка. Следва втора и трета. Музеят добре знае, че разполага с хиляди експонати от Лаута, доставени му от неуморния труд на П. Детев. Сега иска да се оттърве от тях, премествайки ги в някакъв модерен "балон", който ще впечатлява гостите на хотел "Язов ООД". "

Какво му е общественото на това? - питаме десетките хиляди привърженици на Локомотив Пловдив.

Как да повярваме в добрите намерения на музейните работници, след като 32 години след кончината на П. Детев, те не искат да експонират заедно ритуалните предмети от култовата сцена открита от него край огнището в една от първите пловдивски къщи? - пита Йордан Детев.



Виж коментарите (30)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).