Дублиращият гребен канал влиза на сесия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (26)
16:44 / 09.03.2012
7415
Изменение на подробния паркоустройствен, застроителен и регулационен план на "Спортен комплекс Отдих и култура" във връзка с изграждане на "Дублиращ гребен канал за загряване на състезателите" ще разглеждат общинските съветници на Пловдив на предстоящото заседание на 15 март, става ясно от материалите за сесията. Предложението е внесено от кмета Иван Тотев

Смисълът от изграждане на допълнително водно трасе, необходимо за подгряване и охлаждане на състезателите е съществуващия Гребен Олимпийски канал да се превърне в Световен център на гребните спортове, както и възможността за създаването на изключително привлекателна зона за отдих и развлечение на гражданите и гостите на гр. Пловдив. 

Новопроектираният канал заедно със съществуващият такъв гребен канал ще създадат водна площ от 470 дка, която ще подобри микроклимата на много топлия град, като ще намалят средно с 2-3 градуса температурата през летния период. Създаването на новото трасе освен използването му за републикански, регионални и основно гребни състезания от европейска и световна величина, ще бъде най-атрактивната и предпочитана зона за отдих на пловдивчани. Към предлаганото трасе ще се предвидят, със сравнително малко средства, изграждането на водни атракции за всички, като считаме, че тази база ще привлече особено младите хора на града и ще им предостави отлични условия за спортни занимания, както за развлечение така също и за тренировки с цел възпитанието на младежите в Олимпийските ценности. 

Водното трасе ще бъде с естествени брегове, без бетонови намеси и с дълбочина не- повече от 1,50 м. Нивото на водата следва да бъде на едно ниво с това на съществуващия гребен канал. Ширината на новото трасе да се предвиди не по-малко от 50 метра, като се обособяват две връзки, при финала и при старта на съществуващия гребен канал. Трябва да се използват всички подходящи места за създаването на уширения с цел обособяването на зона за водни ски и други водни атракции и новото трасе, заедно със съществуващото, следва да отговарят на световните стандарти за провеждането на женски и мъжки спортни състезания, става ясно от предложението.

Необходимата атракционната инфраструктура е обслужващи сгради, градинска кафетерия, обиколна алейна мрежа- разделно обособена за пешеходци и велосипеди, урегулиране и оптимизиране на съществуващата зоологическа градина-, преценяване на възможността за нейното разширяване, проучване възможността и регулиране терен за кампус - от шатров тип за зелено училище и анализирани и предвиждане на открити площадки за отдих.


Виж коментарите (26)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 9
Днес: 28


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).