10 младежи с увреждания – с жълт колан по джу-до, сенсей Петър Петрушев обмисля състезание по ката

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
18:34 / 10.11.2011
1964
10 младежи с физически увреждания и психически разстройства от 18 до 30 години положиха първия си изпит по джу-до пред препълнената зала на физкултурния салон в общинския Комплекс за социални услуги "Св. Георги" в Пловдив. Техниките, тренирани всяка седмица по два пъти в продължение на 8 месеца, се оказаха бурно аплодирани от всички възпитаници на Комплекса.

"Младежите тук не се обучават на нищо по-различно от джудистите в другите зали. Разбира се, има индивидуален подход заради различната степен на двигателни умения у тях. Интересното е, че техниката кара хората да мислят, освен това контактът човек с човек при този тип бойно изкуство отключва емоционалното състояние, оттам - и физическата активност", разказа сенсей Петър Петрушев, 2 дан джу-до и 5 дан айки-до, който стана причина за пренасяне на италианския опит в тренировките на хора с психо-физически увреждания в бойни изкуства.

"Резултатите са поразителни. Тези младежи очакват с нетърпение всяка тренировка, а за изпита говорят от половин месец", сподели и директорът на социалния комплекс Апостол Делев. Амбицията му е заедно с Петрушев да продължат с тренировките като включат в групата още повече хора.

"В Пловдив гражданите с уврежданиея са около 40 хиляди. Младежи са половината от тях. И те всички чакат да се развие още повече спортната дейност - нещо, което ние в Комплекс "Св. Георги" се опитваме да правим и правим", допълни Делев.

Гост на спортното събитие днес беше ген. секретар на Федерацията по таекуон-до Костадин Димитров, който - като участник в съставянето на програмата на ГЕРБ за спорта в Община Пловдив съобщи, че в нея се отделя сериозно внимание на хората с увреждания. "Радвам се, че ме поканихте на вашия празник, защото това е празник, и се надявам да продължите да развивате уменията си", каза Костадин Димитров.

След като защитиха първата степен в джудо, младежите получиха от сенсея си жълт колан с бяла лента. А той разкри идеята, която разработва в момента, за организиране на състезание по ката за джудисти със специфични потребности.



Виж коментарите (2)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 21
Днес: 1


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).