ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Рашков натрупал милионите си от пластмасови джаджи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:54 / 09.10.2011Коментари (20)9135
© Plovdiv24.bg
Мургавият "владетел" от Катуница пръв се добрал до истината за циганския произход на Тодор Живков.

"Цар Киро натрупа първите си милиони от пластмасата", изненадващо разкри човек, отлично запознат със стила и методите на бившите тайни служби.

Става въпрос за производството и пласмента на кичозни ширпотребни артикули, радващи се навремето, а и сега, на повишен интерес от страна на населението. Алъш-веришът се въртял по панаири, стрелбища, лавки и пазарски сергии из цялата страна. Естествено, парите течали като река към джобовете на ромския "монарх", по-известен тогава като Киро Циганина.

"Схемата бе семпла, но работеше перфектно. Киро контролираше няколко преси за шприцоване - т.нар. шприцове, в Пазарджик. Взимаха отделни модели от чужбина, незаконно доставяха и пластмасата, тъй като в ония години полиамидът беше под наблюдение.

Целият процес обаче бе напълно "покрит" от Стопанска милиция. На голям милиционерски началник едва му се размина заради "чадъра", опънат над Цар Киро и неговите хора. Врътката ставаше по следния начин. По фактура са произведени около 10 000 бройки, които уж остават непродадени, но в действителност те се пласират изцяло и постъпленията се разпределят на всички участници по веригата", пояснява нашият информатор.

По думите му мургавият "владетел" от Катуница е бил вербуван за агент първо на криминалната, а впоследствие - и на стопанската милиция.

"Привлякоха го заради това, че беше набъркан в организацията на убийството на шофьор на ТИР. Трупът се намери, оръжието - също, но Киро не пострада. Явно е "изпял" всичко за престъплението и е натопил, които трябва", издава бивш съкилийник на Рашков от Пазарджишкия затвор.

"По тази линия първо го "прилапват" криминалните, а след това става един от най-ценните агенти на Стопанската милиция", уточнява нашият източник от средите на бившите спецслужби.

По негови твърдения ромският "монарх" е поддържал близки контакти и с Иван Славков, който в определен период е бил един от ВИП покровителите на пластмасаджиите и "шприцьорите".

"На тези неформални сбирки при Батето - наричаха ги "съвещания", присъстваха и МВР полковници, които бяха в полусъдружие с Киро. Знаеше се, че един от тях дори е обикалял по тържищата заедно с него, за да види на място как се търгува стоката", разказва информатор.

За пръв път той разнищва и другата част от добре "смазаната" схема, по която Кирил Рашков се превръща в милионер още в епохата на соца.

"Циганите, които работеха за Цар Киро, бяха силни основно в дистрибуцията на дребните пластмасови изделия. Оттам идваха големите постъпления. Той обаче успяваше благодарение на обвързаността си с корумпирани шефове от милицията да взима модели и матрици от съответните заводи. Прибират ги уж за кооперация, но на практика отиват в частни ръце.

След това ги пускат в оборот като "пластмасова иновация". На сергията обаче винаги имаше бележка, че стоката е редовна, в противен случай, при липса на документ, чл. 225 от закона предвиждаше до 10 години затвор", категоричен е нашият осведомител.

Въпреки че "стопанските" бдят над важния си "певец" от Катуница, в един момент колегите им от Държавна сигурност, като значително по-привилегировани, си го придърпват. Оказва се, че в ДС е открита разработка по него. Данните вътре са толкова "поверителни", че започва да я движи самият Григор Шопов - най-довереният човек на Тато в тайните служби.

"При ген. Шопов имаше сигнали как Киро е разправял, че Тодор Живков е от циганско потекло.

И покойният зам.-шеф на Шесто - Костадин Кюлюмов, беше осведомен за опасната информация, компрометираща първия човек в партията и държавата, до която се беше добрал комбинаторът от Катуница. Как бе станало това?

Рашков бе лично "ухо и око" на полк. Кючуков от ДС-Пловдив, който събираше информация за агентите на Никола Гешев. Впрочем в Държавна сигурност беше сформиран цял отдел, който се занимаваше само с това.

Та в един момент Цар Киро открива доказателства, че майката на бай Тошо се казва Мариуца и е от влашките цигани. Неговите разработчици му нареждат да трупа още информация по въпроса и той няма как да откаже. Но след това става напечено. Заповядват на Шесто да спре да се занимава с Киро и цялата операция бе стопирана", твърди човекът, светнат в тъмното минало на Кирил Рашков.

 



Източник: Шоу


Още по темата: общо новини по темата: 504
13.03.2023 »
12.11.2022 »
23.09.2022 »
03.04.2021 »
02.04.2021 »
02.04.2021 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
А какво стана с въпроса за осъждането му?Колко години сте го осъдите сега ? не казвате кой му плати и хотела? Какво става със стачните действия и ПРОТЕСТИТе в цялата страна ???
0
 
 
този вашия информатор нищо не казва за тировете с електрони часовници и за среброто заради които влезна в затвора... ---- човека който го вкара в затвора е още жив -> разбере кой го тикна в дранголника и отидете да му вземете едно интервю -> той доста знае, но не е от приказливите ;)
0
 
 
Да,точно така си е направил състоянието циганина,напълно му*вярвам*:).Те и другите мангали за това не ни оставят намира-де желязце,де тухлички,де злато .....бизнеса им е такъв,и така ще продължават докато натрупат имане като неговото.....
+3
 
 
За мен не е важно кой е циганин кой българин щом живее разумно ,паботи плаща задълженията си към държавата и има респект към инститъциите .Но мафиотски отрепки като Този Разхков трабва да се накажат като се знае как е спечелил доходите си и разбира се на длъжностните лица прекриващи тая my дейност.
+1
 
 
По онова време както го наричат ,времето през 70 -90 г. живеех в панелка и вратата ми беше от пресован картон. В зградата 60% баха от ромски произход с по едно или 2 деца баха съвестни и живееха добре защото имаше респект към инститъциите плащаха си тока ,парното и даваха пари за подържане на входа.А сега накои може ли да се похвали с нещо подобно. а сега живея в дръго жилище само с българи бизнесмени и имам 8 заключващи устройства и три блендирани врати,пари за разходи към касата на блока забравете не се събират.
+7
 
 
Точно Живков ги гонеше циганите и тогава нито с шалвари можеха да ходят, нито да стоят ей така, всичките трябваше да работят и не им се даваше да раждат по много.След 89та стана бума на циганските раждания. Живков ги гонеше до дупка!Тогава никой не се е оплаквал от циганите. Можем да се оплачим от всички след 89та, който почнаха да нариват пари на циганите да гласуват за тях.
+5
 
 
И без да чете очерци в таблоиди, мислещият човек знае, че в България между думите КОМУНИСТ и ЦИГАНИН винаги е имало знак за равенство.
+3
 
 
всичко е прах в очите заради изборите ....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: