
ЗАРЕЖДАНЕ...
Български риби заминават за Румъния, а на родните щандове се продава агнешко от Нова Зеландия | ||||||
| ||||||
Причината е в потребителските възможности, коментираха браншовици пред вестник "Телеграф“. Така предстоящият Великден се принизява до неравно надбягване на потребителя с цени и качество. Шаран практически не може да се намери, въпреки че е традиционен за трапезата на предстоящата Цветница, а ако се открие, са няколко котлета на космически цени от порядъка на 20 лв. за кг. Специализирани рибни магазини обещават, че въпреки липсата сега са готови да осигурят пържени шайба за християнския празник в неделя на цена от 45 лв. килото. "Нашите фирми в момента продават шаран и пъстърва в Румъния, защото там цените са по-изгодни“, каза Йордан Господинов, председател на Асоциация на производителите на рибни продукти - БГ Фиш. Той обясни, че румънците са по-религиозни от българите, а Цветница е вторият празник след Благовещение по време Великденския пост, когато е разрешена консумацията на риба, и затова съседите на север купуват много. Йордан Господинов увери, че българите няма да останат без риба за Цветница, защото има няколко големи фирми, които са с договори за доставка с търговските вериги и са длъжни да ги спазват. "Ако няма нужните количества от българска риба, ще внесат шарани от СР Македония и Сърбия, а пъстърва от Турция“, добави той. Цените на агнешкото в момента са около 21 лв. за кг, но качеството е под въпрос. Българско в големите магазини засега не се вижда, а липсите от наши агнета очевидно ще бъдат запълнени с вноса от замразени от Нова Зеландия, които се предлагат като охладени, коментира пред "Телеграф“ Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите (НОКА). Агнето от Южното полукълбо вече се появи в хладилниците на търговска верига за 20,49 лв. килото, но на етикетите не е упоменато прясно ли е, замразено ли е или охладено. Симеон Караколев изтъкна, че е сезирал Българската агенция по храните (БАБХ), че потребителите могат да бъдат заблудени. Също така, че не е безопасно размразено месо отново да се слага във фризера, както ще направят мнозина, преди да го опекат за празниците. Иначе в момента от големи магазини може да се купи и внос от Румъния за 20-22 лв. за кг. Българското прясно месо се чака в началото на следващата седмица, но цените ще са между 28 и 30 лв., казаха продавачи. Председателят на НОКА подчерта, че цените от фермите не са мръднали от миналата година. Заклано и почистено 20-килограмово агне излиза около 300 лв., колкото беше и миналата пролет, увери Методи Лаков, овцевъд от село Владимирово, Монтанско. |
Още по темата: | общо новини по темата: 174 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg