Шампионско посрещане за шахматните кралици на Европа

Автор: Донислав Донев
Коментари (0)
16:46 / 21.11.2023
2702
Европейските шампионки по шахмат Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева и Белослава Кръстева стъпиха на родна земя, предаде репортер на Sofia24.bg. Те бяха посрещнати от премиера на България Николай Денков, от спортния министър Димитър Илиев и от кмета на столичния район "Средец" Трайчо Трайков. На летището имаше и около петдесетина човека, фенове на шахмата, които дойдоха, за да поздравят шампионките и да се снимат с тях.

"По-сладко е от преди. Искам да благодаря на всички, които повярваха в нас. Искам да кажа, че постигнахме тези успехи без държавно финансиране. Така че благодаря н всички. За много кратко успяхме да се сплотим, желанието ни за победа и това, че се раздавахме докрай беше ключовият момент. Надявам се тези успехи да доведат до окончателното изчистване на нещата в българския шахмат. Аз се радвам, че вървим по пътя да бъдем приети отново международно и това е нашия огромен успех. България не може да бъде извън европейското или световното шахматно семейство", каза световната шампионка Антоанета Стефанова.

Белослава Кръстева добави: "През цялото време работихме в един екип. Тя (бел.ред. Антоанета Стефанова) ни даваше едно спокойствие. Аз още не мога да осъзная какво се е случило".

Нургюл Салимова каза за Антоанета Стефанова: "За нас винаги е радост да се учим от нейния професионализъм" и добави: "Ние винаги даваме всичко от себе си, знаем че сме силни и способни. Сега сме европейски шампионки - това ни дава мотивация".

Известно е, че от Будва директно за САЩ тръгна героинята от последния ден на Евро 2023 Гергана Пейчева, която учи бизнес мениджмънт в Далас. Припомняме, че националният отбор на България по шахмат при дамите постигна изключителен успех, като се окичи със златните медали в Черна гора след триумф над Грузия с 2,5 на 1,5 на първенството на Стария континент.

Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния ни тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан. В последния девети кръг българките постигнаха паметна победа с 2,5:1,5 точки срещу поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада тим на Грузия.

Този браузър не поддържа видео елемента.



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 8
Днес: 23


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).