ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Подарените павета станаха скандал номер 1 в местния парламент
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:27 / 04.02.2010Коментари (17)7374
© Plovdiv24.bg
Уникалните по думите на Спас Гърневски пловдивски павета предизвикаха най-голямата драма на днешната общинска сесия. Предисторията й започна от предложението на група съветници от различни партийни цветове на Европейския колеж по икономика и управление да бъдат дарени 250 000 павета, за което Plovdiv24.bg съобщи в началото на седмицата.

От конкурентния Колеж по икономика и администрация възнегодуваха: "Готови сме да купим паветата за 77 500 лв." Писмото им до съветниците бе прочетено от председателя Илко Илиев в днешния преглед на входящата поща.

"В тази криза това са си пари. Защо да подаряваме паветата, щом можем да ги продадем?" - попита д-р Лилия Учкунова, а колегата й Слави Георгиев направо предложи обявяването им на търг.

"Не съм предполагал, че въпрос, свързан с дарението на павета, ще предизвика такъв академичен, партиен и медиен шум", изрази недоумението си доц. Георги Богоев, един от вносителите на предложението.

3 милиона лева влагал колежът за голям и уникален спортен комплекс върху 18 декара край Оризари, който включвал и многофункционална зала за състезания по волейбол, баскетбол, хандбал и други спортове, 8 дка щяло да бъде само футболното игрище, по-сетне и басейн щял да бъде направен, да има и много зеленина.

"И всичко това ще се ползва не само от 3600-те студенти на колежа, а и от пловдивчани. Вместо да финансираме програми за борба с наднормените килограми, по-добре да създаваме условия за спортуване", приведе аргументи към тезата си Дани Каназирева. За да е още категорична, показа и подписан от директорката на колежа договор, според който в продължение на 10 години общината ще може да ползва безвъзмездно комплекса за 10 спортни състезания годишно.

"Кой ще ходи чак до Оризари да спортува? Кой ще плаща транспорта? По-добре в продължение на 10 години да приемат за безплатно обучение по 5 сираци от социалните домове", репликира Сузана Николова съпартийката си от ГЕРБ,   подкрепяйки предложението за сираците на колегата си заместник-председател и съсед по място в президиума Ангел Петров от БСП. "Да се дарят паветата под условие за сираците", настояваше той.

Юристите Даниела Желязкова и Каназирева скочиха, че таково животно като дарение под условие в правния мир нямало и това правело решението незаконосъобразно. Според обиграния им в юридическите казуси колега Георги Колев тяхната теза никак не била вярна и дори даде пример: екозаводът бил дарен на общината под цели четири условия, но това не попречило на държавата да инвестира 40 милиона лева за изграждането му.    

"500 хиляди павета в момента са на склад. Като гледам капиталовата програма на общината, скоро ще станат милиони. От всяка реконструкция се вадят много павета. Започваме "Модър-Царевец"... Под асфалта на бул. "България" и къде ли не - все е с павета. Скоро ще имаме павета колкото за едно тепе... Ще стигнат за всички", произнесе се Желязкова.

В защита на паветата специално се включи с изказване от трибуната и кметът на "Северен" д-р Ина Филипова. Според нея, заради своята здравина този тип настилка никак не била за изхвърляне. Било недопустимо паветата да се разиграват на търг, защото районните кметове, които имали нужда от тях, можело да не се вредят на опашката.

След дискусиите съветниците решиха да направят дарението на Европейския колеж, срещу което общината ще ползва бъдещата спортна база, а 5 сираци ще могат да се учат безплатно в колежа. Намазаха и районите "Централен", "Северен" и "Западен", които също получиха по 50 хиляди павета. Ако конкурентният колеж си прокара подобно предложение в Общинския съвет, може и то да бъде гласувано.


(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 3
02.02.2010 »
01.02.2010 »
05.08.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Паветата да не ги изнясят от Пловдив, гадовете, това е много скъпа, трайна, хубава, луксозна настилка, много подходяща за центъра на града ни - придава допълнителна автентичност, чар, и ако се поддържа добре (а сега не се), няма да има никакви оплаквания. ако се даряват тук и там ще свършат като ограда в на някоя мурта къщата или на Запад, където тенденцията е (Холандия поне) да се павира в центр. части :) Модерен град не е само бетон и стъкло - това е липса на мисъл и оригиналност!
+1
 
 
В по-голямата част от коментарите се подхвърля идеята, че паветата имат място в нашия град - главно за алеи в парковете, градините и междублоковите пространства. Не ми се вярва, че тази идея не е предлагана от някой общинар или специалист, но е явно, че досега не е получила подкрепа. И си мисля, че ако бъде предложена отново, общинарите ще се "аргументират" за пореден път, че няма пари за труда на майсторите-павьори, а за да осигурят пари, ще трябва да продадат паветата, тогава пък няма да има павета...и омагьосаният кръг ще се затвори. А паветата с цена на кафе от автомат ще напълнят гушите на някои известни и по-неизвестни лица...
+1
 
 
Паветата са идеални за алеи в междублоковите пространства. Особено се вижда предимствто им в дъждовно време - няма кал, няма гьолове на тях. Също и за малките къси улички.
0
 
 
Мисля,че е редно всички основни и големи улици да бъдат асфалтирани,а наличните павета да бъдат използвани за реконструкция на по-малки квартални улици и междублокови пространства.Паветата,също така са идеални за паркови алеи (в Чехия е много модерно).Паважът е много неподходящ за основни пътни артерии,където скоростта е над 40км/ч.Друса ужасно,влияе зле на автомобилите,хората дори заобикалят павирани улици и минават по асфалтирани.Пример за това е ужасният паваж по Пере Тошев,Васил Априлов,Пещерско шосе до прелеза,бул.Копривщица.Все големи улици с ужасна настилка.
+4
 
 
Гранитните павета и настилката с тях, са изключително скъпо удоволствие. Това, че градът има много от тях - означава единствено, че е бил богат град. В предишния материал прочетох с учудване, че едно паве е оценено на 0.31 лв /тридесет и една стотинки/! Или за сравнение - две /2/ ръчно изсечени кубчета, от естествен гранит, /на практика вечни/на цена на "кафе" в пластмасова чашка. Уникално!!!Улиците настлани с павета друсат, защото не се поддържат. Всички улици, които не се поддържат - друсат и не изглеждат добре.
0
 
 
Междублоковите улички навсякъде са трагедия. Тях трябва да павират. Ще си решат проблемите с десетилетия напред. Може би районните кметове трябва да се размърдат.
+1
 
 
Най-добре е да се направи сметка колко павета предстои да се извадят още и да се вземе решение какво да се направи с всички тях.Мисля,че долното предложение за направа на алеи е много добро.Добре е и градът да подпомогне някого,който строи спортен комплекс.Там се влагат много пари.Но 10 състезания на година хич не са много!
+1
 
 
Преди да се продават или подаряват паветата, нека всички утъпкани места и естествено образували се пътеки в зелените площи да се настелят с паваж на затревена фуга; така хем пътеките ще се "узаконят", хем зелените площи ще придобият привлекателен вид, хем ще се спестяват средства от безсмисленото ежегодно презатревяване.
0
 
 
абе като имало павета за едно тепе ми що не го направят едно "тепе"
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Академичната общност излиза на протест
Детско-юношески футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: